Zašto ne bi trebalo posušivati posuđe papirnim ubrusima
Shutterstock

Zašto ne bi trebalo posušivati posuđe papirnim ubrusima

Sigurno niste jedini koji posušuju suđe papirnim ubursima. Međutim, to ne bi trebalo da radite jer oni obično sadrže razne hemiske sastojke.

Takođe, ubrusi mogu oštetiti posuđe, nisu ekološki prihvatljivi, možda nisu finansijski isplativi. Posuđe koje koristite za jelo je među stvarima koje ne bi trebalo čistiti papirnim ubrusima.

Ovi naizgled bezopasni listovi obično su izrađeni od drvene pulpe, često izbijeljene i tretirane hemikalijama zbog poboljšane sposobnosti upijanja. Iako su papirni ubrusi savršeno dobri za brisanje prolivenih tečnosti ili čišćenje površina, njihovo korišćenje na posuđu ima nekoliko nedostataka.

Osim izbjeljivača, ubrusi mogu sadržati štetne hemikalije poput boja, mirisa i losiona koji mogu izazvati alergije kod osjetljivih osoba. Poznato je da konvencionalni ubrusi sadrže formaldehid i bisfenol A, poznat i kao BPA.

BPA može imati negativne učinke na reproduktivne i metaboličke procese u tijelu. Te se hemikalije mogu prenijeti na vaše posuđe, naročito kada je mokro, i mogu predstavljati rizik za zdravlje kada se progutaju, posebno ako dospiju u hranu ili piće.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.