Mladi opozicije i vlasti pokrenuli dijalog o unapređenju položaja studenata u Crnoj Gori

Mladi opozicije i vlasti pokrenuli dijalog o unapređenju položaja studenata u Crnoj Gori

Juče je u hotelu CUE, u organizaciji Mladih Evrope, održan okrugli sto na temu “Položaj studenata u Crnoj Gori” na kome su učestovali i predstavnici mladih crnogorskih političkih partija.

Uz konstruktivan dijalog, razmjenu mišljenja i stavova cilj je bio doći do zaključaka šta je to što najviše pogađa studentsku populaciju u Crnoj Gori.

„Kao ključne probleme ističemo model studija 3+2 koji je neophodno reformisati u model koji je usaglašen sa crnogorskim tržištem rada, reforma Programa stručnog osposobljavanja uz donošenje strogih kontrolnih mehanizama, stručna praksa na fakultetima koju je neophodno unaprijediti i sprovoditi u zakonskim okvirima, podrška za uvođenje povremenih i privremenih poslova za studente, kao i stroža pravila za nostrifikaciju diploma uz formiranje posebnog tijela u okviru institucija sistema koje će vršiti provjeru diploma kako bi se suzbila negativna pojava “lažnih diploma”, navodi se u saopštenju koje potpisuju Mladi Evrope (PES), Savjet mladih DPS, Mlade Demokrate (DCG), Forum mladih URA, Klub mladih DNP, Klub mladih NSD, Omladina Socijaldemokrata (SD) i Mladi SNP.

Sagledavajući trenutno stanje, konstatuju da visokoobrazovni sistem treba unaprijediti ako želimo da pratimo trendove razvijenih evropskih država.

„Svjesni posebnosti uloge koju studenti imaju u društvu, vrijeme je da se da puna podrška studentima u Crnoj Gori, kao i njihovim predstavnicima koji već duže vrijeme ukazuju na probleme među kojima je veći dio njih i pomenut na okruglom stolu“, ističe se u saopštenju.

„Naš cilj je da preko naših političkih partija uspijemo da se izborimo za rješavanje brojnih problema na koje se čeka godinama. Neka ovo bude samo početak i podsticaj da i ubuduće, model okruglog stola bude praksa naših omladinskih organizacija kao pozitivan primjer međupartijske saradnje u cilju otvaranja i rješavanja problema koji pogađaju crnogorsku državu. Želimo bolju budućnost za sve naše mlade u Crnoj Gori“, poručuju mladi partija vlasti i opozicije.

IZVOR:PV INFORMER

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.