Norveški ministar odbrane kazao da ne isključuju raspoređivanje vojske u Ukrajini

Norveški ministar odbrane kazao da ne isključuju raspoređivanje vojske u Ukrajini

Norveški ministar vanjskih poslova Espen Barth Eide izjavio je da dugoročno ne bi isključio raspoređivanje trupa u Ukrajinu, iako trenutno nema takvih planova.

Ministar Eide je napomenuo da razgovori o potencijalnom slanju zapadnih trupa u Ukrajinu zapravo nisu bili o borbenim jedinicama za direktnu konfrontaciju sa ruskim snagama, već o podršci, obuci, vojnim savjetnicima i tako dalje.

"Nemamo trenutno planove za slanje trupa. Mislim da mnoge zemlje nemaju. Ali, s druge strane, na dugi rok ne mislim da bismo trebali ništa isključiti u principu", rekao je Eide.

On je rekao da NATO želi da podrži Ukrajinu do nivoa gdje Ukrajina pobjeđuje, a Rusija trpi poraz.

"Ali nema želje da budemo direktna strana u ratu, jer bi to moglo dovesti do svjetskog rata koji ne želimo vidjeti", naveo je ministar.

U martu je francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao da nije isključio mogućnost slanja zapadnih trupa u Ukrajinu u budućnosti. Kasnije je dodao da su te primjedbe, koje su izazvale galamu, pažljivo promišljene.

Kasnije je, komentarišući tu ideju, Macron naglasio da se francuske snage po takvom scenariju neće upuštati u ofanzivu na Rusku Federaciju.

Poljski premijer Donald Tusk izjavio je da Poljska nema namjeru da direktno učestvuje u borbama u Ukrajini.

Izvor:KLIX.BA

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.