Ko i kako izvodi i naplaćuje andragoške obuke u Crnoj Gori: Seminari godinama pod velom tajne Centra za stručno obrazovanje

Ko i kako izvodi i naplaćuje andragoške obuke u Crnoj Gori: Seminari godinama pod velom tajne Centra za stručno obrazovanje

Izvođači programa obrazovanja kod licenciranih organizatora obrazovanja u Crnoj Gori, zakonom su obavezni da završe program andragoškog osposobljavanja da bi mogli da realizuju nastavu po programima obrazovanja u neformalnom obrazovanju. Seminare za andragoško osposobljavanje po Zakonu o obrazovanju odraslih, na zahtjev kandidata organizuje Centar za stručno obrazovanje. Način organizovanja, angažovanja i plaćanja ovih seminara već godinama je pod velom tajne u ovoj Ustanovi.

Kako portal Standard saznaje iz određenih izvora, u posljednjih tri godine, više stotina izvođača programa obrazovanja moralo je da prođe ovu obuku da bi dobili sertifikat koji im omogućava rad kod organizatora obrazovanja odraslih. U Centru, ni poslije toliko vremena ne postoje odluke u pisanoj formi ko su treneri koji izvode seminare, izvještaji o sprovedenim obukama, cijenama obuke i ostalim informacijama koje se tiču organizovanja andragoškog osposobljavanja.

Prema našim saznanjima, za realizaciju ovih obuka, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija, od donošenja zakona, nije dalo saglasnost ovoj Ustanovi da realizuje andragoško osposobljavanje izvođača programa obrazovanja. Prema navodima naših izvora, pojedinci zaposleni u Centru, kao i njima bliski prijatelji, a čak i bliski srodnici, izvode ove obuke bez odluke o angažovanju, naplaćuju svoj rad po sopstvenom cjenovniku, dok Centar za stručno obrazovanje izdaje sertifikate bez dostavljenih izvještaja o realizovanim obukama.

Postavlja se pitanje, kako se u ime Centra za stručno obrazovanje koji je po zakonu, dužan da organizuje andragoško osposobljavanje, angažuju pojedinci bez odluke o angažovanju, i kako Centar može da dozvoli da neko vrši naplatu obuke po sopstvenom cjenovniku, bez njihove saglasnosti.

Od organizatora obrazovanja odraslih smo saznali, da oni zaključuju ugovore o djelu sa pojedincima koje pošalje Centar, koji vrše obuku njihovih zaposlenih, prema neutvrđenom cjenovniku, pa se dešavalo da jedan organizator plaća mnogo veći iznos nego drugi, jer ne postoji utvrđeni kriterijumi za plaćanje ovakvih obuka. Oni su takođe naveli, da ovo osposobljavanje je potpuno nepotrebno uvedeno zakonom o obrazovanju odraslih, i da obukom koja traje dva dana, izvođači ne mogu steći neka znanja i vještine koja već ne posjeduju, jer se radi o licima koja godinama već rade u obrazovanju, čak i u visokoškolskim ustanovama.

U Izvještaju Državne revizorske institucije koja je prošle godine izvršila reviziju u Centru za stručno obrazovanje, ne može se naći nijedan podatak o andragoškom osposobljavanju, i seminarima jer u ovoj Ustanovi ne postoji nijedan dokument koji se odnosi na organizaciju andragoških obuka.

Da li se na ovaj način zloupotrebljava službeni položaj od strane rukovodećeg kadra u ovoj Ustanovi i da li će se pokrenuti postupak za utvrđivanje odgovornosti, zavisiće od nadležnih organa, koji treba da procijene da li postoji elementi za njihovu odgovornost

Izvor:Standard

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.