U Norveškoj uhapšen Salvan Momika koji je javno spaljivao Kuran
Ilustracija (Foto: Pixabay)

U Norveškoj uhapšen Salvan Momika koji je javno spaljivao Kuran

Salvan Momika, iračka izbjeglica u Švedskoj koji je prošle godine izazvao talas ogorčenja skrnavljenjem Kurana, uhapšen je u Norveškoj i biće deportovan u Švedsku "što je prije moguće", saopštili su izvori bliski pravosudnim organima.

Momika, hrišćanin koji je u ljeto 2023. godine u Švedskoj nekoliko puta spalio primjerak Kurana, uhapšen je u Norveškoj 28. marta.

On je otišao u Norvešku krajem marta nakon što mu je oduzeta švedska boravišna dozvola.

Norveška planira da Momiku protjera "što je prije moguće" u Švedsku, u skladu sa Dablinskom uredbom o izbjeglicama.

Njegovo spaljivanje Kurana na javnim mjestima izazvalo je proteste i osude u mnogim muslimanskim zemljama.

U Iraku, demonstranti su dva puta u julu napali švedsku ambasadu u Bagdadu, podmetnuvši požar u kompleksu.

Švedska vlada je osudila skrnavljenje Kurana, ali je naglasila važnost zakona o slobodi okupljanja i izražavanja na svom tlu.

U oktobru je Švedska agencija za migracije oduzela Momiki boravišnu dozvolu, rekavši da im je dao lažne informacije prilikom podnošenja zahtjeva za azil. Dobio je privremenu dozvolu, jer tada nije bilo moguće da ga švedske vlasti vrate u Irak.

Irak je ranije zatražio njegovo izručenje zbog skrnavljenja Kurana.

Dan prije odlaska u Norvešku, Salvan Momika je rekao za AFP da je "Švedska postala prijetnja za njega zbog odluke da ga protjera i prijetnje da će ga izručiti".

Momika je kao "veliku laž" opisao slobodu izražavanja i zaštitu ljudskih prava u Švedskoj.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.