Šćepanović: Kočan radio u Vojsci, tereti se i za pokušaj ubistva Drecuna i Mašanovića

Šćepanović: Kočan radio u Vojsci, tereti se i za pokušaj ubistva Drecuna i Mašanovića

Policija je uhapsila Harisa Kočana (29) iz Berana koji se sumnjiči za ubistvo Radovana Markovića (29) koje se sinoć dogodilo u naselju Meterizi na putu Podgorica-Cetinje, saopšteno je iz Uprave policije.

V.d. pomoćnika direktora za Sektor za borbu protiv kriminala Lazar Šćepanović je saopštio da je policija u nastavku istrage u ovom predmetu danas locirala i uhapsila i V.B. (32), državljanina Bosne i Hercegovine, prilikom pretrage terena u mjestu Rijeka Crnojevića, za kojeg se sumnja da je povezan sa ovim kriminalnim aktivnostima, a  kod kojeg je pronađeno vatreno oružje – pištolj Glock kalibra 9 mm. Kočan je ranije radio u Vojsci Crne Gore, a sumnjiči se i za pokušaj ubistva Igora Mašanovića i Nikole Drecuna.

Dvadesetdevetogodišnji Radovan Marković preminuo je od posljedica ranjavanja u pucnjavi koja se juče oko 18.40 sati dogodila na magistralnom putu Podgorica – Cetinje u mjestu Meterizi.

Na mjestu ubistva je pronađen i zapaljeni automobil, koji je pripadao ubijenom Markoviću.

V.d. pomoćnika direktora za Sektor za borbu protiv kriminala Lazar Šćepanović je naveo da je tokom preduzetih izviđajnih mjera i radnji uspostavljena opsežna blokada rejona od Cetinja do Bara u cilju potrage za izvršiocima ovog krivičnog djela, kao i pretrage terena u cilju pronalaska predmeta i tragova povezanih sa njegovim izvršenjem.

“Uviđajem je rukovodio viši državni tužilac iz Podgorice, dok su na lice mjesta i u operativnim aktivnostima stavljeni na raspolaganje svi kapaciteti obavještajno bezbjednonog sektora u vidu ljudskih resursa, tehničke podrške, opreme, gdje je u određenom periodu korišćena helikopterska jedinica u cilju lociranja i lišenja slobode izvršilaca krivičnog djela. U relativno kratkom roku, nakon tri sata izviđajnih radnji, identifikovano je lice, neposredni izvršilac krivičnog djela ubistvo na štetu R.M., H.K. (29) iz Berana”, rekao je Šćepanović.

Prema njegovim riječim utvrđeno je da je Marković sa osumnjičenim Kočanom i sa još jednom osobom planirao ubistva na štetu jednog ili više članova suprotstavljene kriminalne grupe na određenom lokalitetu u blizini mjesta gdje je ubijen Marković.

“Prilikom sprovođenja kriminalnog plana od strane ovih lica i realizacije teškog krivičnog djela, osumnjičeni H.K. je ubio svog saizvršioca R.M., dok je treća osoba podmetnula požar na vozilu koje je korišćeno u ovom krivičnom djelu i koje je bilo namijenjeno za izvršenje drugog teškog krivičnog djela. Treći saizvršilac je podmetanjem požara uništio vatreno oružje planiranog teškog krivičnog djela. Vozilo koje je korišteno u izvršenju ovog krivičnog djela, kao i planiranog, je takođe predmet i još jednog krivičnog djela – ukradeno je u jednoj zemlji u regionu, što je potvrđeno u međunarodnoj razmjeni obavještajnih podataka tokom ove istrage, kazao je Šćepanović.

Šćepanović je naglasio da je neposredni izvršilac ovog krivičnog djela – H.K. sproveden tužiocu u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici uz krivičnu prijavu zbog sumnje da je izvršio krivično djelo ubistvo, kao i krivično djelo nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija.

“Takođe, obavještavamo javnost da su policijski službenici SBPK i RCB „Centar“ tokom ove istrage rasvijetlili pokušaj ubistva izvršeno 20. novembra 2023. godine, na Cetinju, aktiviranjem ručnog raketnog bacača tzv. zolje kojom prilikom su mete napada bili članovi jedne ćelije kriminalne grupe sa Cetinja – Igor Mašanović i Nikola Drecun“, rekao je Šćepanović.

Sumnja se da je direktni izvršilac ovoga djela, takođe Haris Kočan koji je tokom sprovođenja kriminalnog plana neposredno ispalio granatu iz ručnog raketnog bacača u pravcu vozila u kojem su se nalazili oštećeni I.M. i N.D.

“U odnosu na neposrednog izvršioca raspolažemo podacima da je u prethodnom periodu bio zaposlen u Vojsci Crne Gore i prošao obuku rukovanja raznim vrstama vatrenog oružja i obuku rukovanja ručnim raketnim bacačem. Kako smo fazno obavještavali javnost o napretku istrage, molimo vas za razumijevanje u odnosu na pružanje informacija o drugim detaljima vezanim za istragu, kako iznošenjem više podataka ne bi ugrozili sami tok istrage”, zaključio je on.

 

Izvor: Standard

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.