Milatović: Regionalna stabilnost i dobrosusjedski odnosi, pored NATO članstva i procesa pregovora, prioritet naše vanjske politike
Jakov Milatović

Milatović: Regionalna stabilnost i dobrosusjedski odnosi, pored NATO članstva i procesa pregovora, prioritet naše vanjske politike

Dobrosusjedstvo nema alternativu i da nestabilan region ne može donijeti korist ni jednoj državi koja taj prostor dijeli, kazao je Milatović.

Članstvo u NATO savezu za Crnu Goru je posebno važno u izazovnim geopolitičkim dešavanjima i ono nam obezbjeđuje zaštitu, predvidivost i stabilnost, u okviru kojih možemo nesmetano nastaviti da razvijamo crnogorsku demokratiju kroz jačanje pravosuđa i izgradnju građanskog društva, kazao je predsjednik države Jakov Milatović na svečanosti povodom obilježavanja 75 godina postojanja NATO saveza.

Istakao je da ispunjavajući ove preduslove možemo obezbijediti pozitivan reformski trend koji bi bio osnov napretka u okviru pregovaračkog procesa, zagledajući se u punopravno članstvo u EU kao finalni cilj kojemu težimo.

“Naglasio je da su prije 75 godina, dok se Evropa oporavljala od posljedica Drugog svjetskog rata, države Zapadne Evrope i Sjeverne Amerike, osnovale NATO, vojni savez sastavljen od demokratskih država kao garanciju mira zasnovanu na kolektivnom sistemu odbrane. Ukazao je da članstvo Crne Gore u NATO savezu, postignuto 2017. godine, značajna odluka u modernoj crnogorskoj istoriji i signal je naše čvrste opredijeljenosti za očuvanjem demokratskih vrijednosti, mira i prosperiteta”, saopšteno je iz Kancelarije za odnose s javnošću predsjednika Crne Gore. 

Milatović je, kako je saopšteno, podsjetio  da su regionalna stabilnost i dobrosusjedski odnosi pored NATO članstva i procesa pregovora prioritet naše vanjske politike, istakavši da dobrosusjedstvo nema alternativu i da nestabilan region ne može donijeti korist ni jednoj državi koja taj prostor dijeli.

“Naveo je da konflikt u Ukrajini postaje pitanje globalne bezbjednosti na koje je NATO pojačao stepen snaga za odvraćanje i odbranu posebno na istočnim granicama, istakavši da Crna Gora saosjeća sa patnjama ukrajinskog naroda i shodno tome je u više navrata pružala značajnu podršku toj zemlji, što bilateralno, što kroz ostale mehanizme. Dodao je da se značaj NATO saveza sastoji i u spremnosti da odgovori na moderne izazove koji ugrožavaju bezbjednost država članica poput hibridnih prijetnji, širenja dezinformacija ili sajber napada, koje smo i sami pretrpjeli u Crnoj Gori”, navode u saopštenju. 

Na kraju, Milatović je poručio da će Crna Gora i u vremenu pred nama ostati posvećen NATO saveznik, solidaran da pomogne u rješavanju izazova sjutrašnjice, kako bismo crnogorskim generacijama koje dolaze ostavili bezbjednije i prosperitetnije društvo i državu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.