Bivši radnici Rudnika boksita blokirali rudokop u Seocima

Bivši radnici Rudnika boksita blokirali rudokop u Seocima

Bivši radnici Rudnika boksita blokirali su rudokop u Seocima u Župi nikšićkoj, a, kako su poručili, neće dozvoliti eksploataciji rude ni sa kopa Štitovo, dok se ne riješi, kako su rekli, pitanje njihove imovine i isplata njihovih potraživanja koja godinama traže da im se isplati. Za njih oko 560 radnika, po raznim osnovama, duguje se oko tri miliona eura.

"Neka više neko od političara riješi ovo naše pitanje. Mi možemo godinama protestovati, ali ne možemo živjeti 200 godina. Boksitima nikad kraja", poručio je predstavnik bivših rudara Rašo Čivović.

Među njima je oko 80 radnika koji imaju privremene penzije jer im još uvijek nije povezan radni staž.

Prema riječima Čivovića već više od deset godina čekaju isplatu potraživanja.

Podsjetio je da je utvrđeno da oko 17.000 kvadrata zemljišta na Seocima, uključujući i upravnu zgradu na rudokopu, nije privatizovano.

Imovinu Boksita iz stečaja kupila je firma Veselina Pejovića "Uniprom metali", a proizvodnju na Seocima i Štitovu organizuju sa podizvođačima.

Radnici su pokušali da uđu u krug kopa Seoca, ali im obezbjeđenje nije dozvolilo, pa su predstavnici bivših rudara otišli da razgovaraju sa podizvođačem, predstavnikom firme Zeta Mine i obavijestili ih da proizvodnje na pomenutom kopu neće biti dok se njihova situacija ne riješi.

"Ova parcela je naša. Stečajna uprava može da je proda i isplati naša potraživanja i da se priča oko Boksita konačno završi", istakao je Čivović.

O blokadi su obavijestili policiju, kao i "Uniprom metali" i podizvođača tursku firmu "Zeta mine".

"Prva smjena radnika je ušla u rudokop, pustićemo je da izađe, ali druga ući neće. Takođe nećemo dozvoliti ni da firma Lidl, koja je kupila upravnu zgradu počne s poslom dok nam se ne isplati novac jer je presuđeno u našu korist“, poručili su radnici.

Stečaja je u Rudnike boksite uveden 2013. godine, prenose Vijesti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.