Šta Balkanu donosi velika rotacija diplomata Evropske unije?

Šta Balkanu donosi velika rotacija diplomata Evropske unije?

Velika diplomatska rotacija u Evropskoj službi za spoljne poslove (EAAS) podrazumijeva smjenu velikog broja čelnika evropskih institucija i ambasadora, a očekuje se da će finalne izmjene biti objavljene nakon evropskih izbora koji nas očekuju u junu. U okviru ove rotacije, Miroslav Lajčak napustiće funkciju specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, piše Danas.

Velika diplomatska rotacija u Evropskoj službi za spoljne poslove već je otpočela. Miroslav Lajčak koji je od 2020. godine na funkciji specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine u avgustu će napustiti ovu funkcioju, a kako prenosi portal Radio Slobodna Evropa. Kako je navedeno, Lajčaka u septembru ove godine očekuje imenovanje na poziciju ambasadora EU u Švajcarskoj.

Lajčakov mandat zvanično ističe u avgustu, a njegov nasljednik bi morao biti imenovan prije prvog septembra kako se ne bi stvorila institucijalna praznina, ali kako navode iz RSE, ovo imenovanje će morati da sačeka na izbor novog šefa diplomatije, funkciju koju sada ima Žozep Borelj.

Imenovanje glavnih funkcionera evropskih institucija, među kojima je i novi mandatar na funkciji šefa diplomatije, kao i imenovanje Lajčakovog nasljednika uslijediće nakon evropskih izbora koji su zakazani za jun ove godine.

„Miroslavu Lajčaku, koji je na sadašnju funkciju stupio 2020, već je produžavan mandat 2022. (za dvije godine), i nije bilo očekivano da se to i sada ponovo desi. Ako se ispostavi da je tačno saznanje RSE, ovaj iskusni diplomata odlazi na lagodniju poziciju“, kaže za Danas Marija Stojanović, novinarka Demostata.

Kako je navela, njeno viđenje da odlazak Lajčaka sa ove funkcije neće drastično promijeniti situaciju za Srbiju kad je riječ o Briselskom dijalogu.

„On dolazi iz zemlje koja nije priznala Kosovo (Slovačke), ali imenovan je uz saglasnost svih država EU, dakle prenosio je stav cijele Unije, a ne svoje matične države“, obrazložila je sagovornica.

Stojanović je pojasnila da iza Briselskog sporazum i Aneksa iz Ohrida stoji Evropska unija, te da će se zvanični Brisel toga neminovno držati.

„Bez obzira na to ko naslijedi Lajčaka na funkciji, obaveze Beograda i Prištine su jasno određene“, zaključuje.

U okviru ove velike diplomatske rotacije, osim Lajčaka, za region važne izmjene su novi ambasador za Bosnu i Hercegovinu i šef kancelarije za Kosovo.

Šef delegacije u BiH biće Luiđi Soreka koji je do sada bio ambasador EU u Albaniji, koji je ambasador EU od 2018. godine. Prije nego što je postavljen na mjesto ambasadora, Soreka je bio direktor bezbjednosti u Ministarstvu unutrašnjih poslova pri Evropskoj komisiji.

Takođe, bio je zadužen za podršku EU za saradnju u sprovođenju zakona na evropskom i međunarodnom nivou i član Upravnog odbora EUROPOL-a, CEPOL-a (obuka policije) i EMCCDA (Evropski centar za monitoring i zavisnosti od narkotika).

Soreka je postao član Evropske komisije 2001. godine. Po struci je advokat, karijeru je započeo u bankarskom sketoru u Italiji, a potom je, 1992. godine, radio u ministarstvu unutrašnjih poslova Italije.

Kancelariju EU na Kosovu će voditi estonski diplomata Aivo Orav koji je do sada bio evropski amabasador u Estoniji. Orav je od 1998. do 2000. godine bio zadužen za bezbjednosnu politiku u okviru Ministarstva spoljnih poslova Estonije. Postaje ambasador Estonije u Poljskoj 2000. godine i na toj poziciji ostaje do 2005. godine.

Po povratku u Estoniju, Orav postaje politički direktor Ministarstva inostranih poslova Estonije, nakon čega 2008. godine postaje ambasador Estonije u Turskoj.

Od 2012. godine radi pri institucijama EU, a stalni predsavnik Estonije u EU postaje 2020. godine.

Orav je regionu poznat od ranije, budući da je bio šef delegacija EU u Sjevernoj Makedoniji, od 2012. do 2016. godine, i Crnoj Gori, od 2016. do 2020. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.