Iran upozorio Rusiju uoči terorističkog napada u Moskvi

Iran upozorio Rusiju uoči terorističkog napada u Moskvi

Naoružani napadači pucali su iz automatskog oružja 22. marta na posjetioce Krokus siti hola, a odgovornost za napad preuzela je Islamska država, prenosi Nedeljnik.

-Nekoliko dana prije napada u Rusiji, Teheran je podijelio sa Moskvom informacije o mogućem velikom terorističkom napadu unutar Rusije do kojih je došao tokom ispitivanja uhapšenih u vezi sa bombaškim napadima u Iranu - rekao je Rojtersu jedan od izvora.

U Iranu je u januaru uhapšeno 35 osoba, koje su povezali sa bombaškim napadima 3. januara u gradu Kerman u kojima je poginulo skoro 100 ljudi.

Među uhapšenima bio je i komandant ISIS-Horasana (ISIS-K), ogranka Islamske države, koja je i preuzela odgovornost za napade i u Moskvi i u Iranu.

SAD su takođe upozorile Rusiju da je će militantni islamisli vjerovatno izvršiti napad, ali je Moskva, duboko nepovjerljiva u namjere Vašingtona, umanjila važnost tih obavještajnih podataka, piše Rojters.

Rusiji je međutim teže da odbaci obavještajne podatke saveznika Irana, što dovodi u pitanje efikasnost ruskih bezbjednosnih službi.

Moskva i Teheran, koji su pod zapadnim sankcijama, produbili su saradnju nakon početka rata u Ukrajini.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.