Šta ako je vaša koža alergična na proljeće?

Šta ako je vaša koža alergična na proljeće?

Željeli biste uživati u dužim, sunčanim danima, ali se vaša koža ''ljuti''? Vremenske promjene koje donosi izmjena godišnjih doba mogu negativno uticati na vaš ten. Evo koja je prevencija ili ublažiti neželjene simptome.

Dermatolozi su primijetili da su u proljećnim danima njihove čekaonice punije, a svojim pacijentima najčešće dijagnostiKUJU različite fotodermatoze. Laički rečeno, riječ je o alergijama, promjenama na koži koje su podstaknute djelovanjem sunčevih zraka.

Što je prurigo?

Jedna od najučestalijih kožnih alergija je prurigo ili polimorfna svjetlosna erupcija (PMLE) koja se pojavljuje nakon prvih izlaganja jačem suncu. Procjenjuje se da je njome zahvaćeno između 10-20 posto zdravih ljudi, a najčešće se pojavljuje kod mlađih žena, u dobi od 20 do 40 godina.

Simptomi su slični osipu, praćeni mjehurima, osjećajem žarenja ili svrabom i brojnim crvenim tačkicama koje izgledaju kao ubod insekata. Najčešće se pojavljuju na otkrivenim dijelovima tijela, na licu, vratu, dekolteu i nadlakticama.

Ako ste jednom iskusili opisane simptome, veća je vjerojatnost da će se simptomi PMLE-a javljati svake godine iznova. Dobra vijest je to da se takvo stanje obično povlači samo od sebe za nekoliko dana, a još bolja je da je prevencijom možete ublažiti ili izbjeći.

Koja je prevencija alergije?

Najbolja prevencija je postupno izlaganje suncu te izbjegavanje boravka na otvorenome između 11 i 14 sati. Svrha postupnog izlaganja jeste da se koža navikne na naglo i snažnije djelovanje sunca čiji zraci mogu biti opasniji od onih ljetnih jer se pojavljuju neočekivano, a njihovu snagu često ne osjećamo zbog rashlađujućeg povjetarca.

Kako biste ublažili neželjene simptome, korištenje kreme sa visokim mineralnim zaštitnim faktorom, koji je posebno pogodan za osjetljivu kožu i onu sklonu alergijskim reakcijama, najvažniji je dio njege kože s polja.

Ako ni izbjegavanje sunca i krema za sunčanje ne pomognu, i čini vam se da se vaši simptomi pogoršavaju, ne libite se obratiti dermatologu. Za ozbiljnije slučajeve mogu se propisati protuupalni lijekovi koji se primjenjuju lokalno.

Da biste iznutra pripremili kožu na duže dane s više sunca i ojačali njen obrambeni mehanizam, uvedite na svakodnevni menisezonsko, šareno voće i povrće bogato vitaminima i antioksidansima. Navalite na jagode, orahe, lubenice, mango, španać…posebno ako imate svjetliju put i skloni ste kožnim alergijama.

Izvor:Standard

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.