Kerem Akturkoglu: Šta čovječanstvo više čeka da zaustavi terorizam u Gazi
Foto: Reuters

Kerem Akturkoglu: Šta čovječanstvo više čeka da zaustavi terorizam u Gazi

Fudbaler turskog Galatasaraya Kerem Akturkoglu najoštrije je osudio ljudsku tragediju u Gazi koja je pod izraelskim napadima.

Turski reprezentativac je na društvenim mrežama skrenuo pažnju na dešavanja u Gazi.

"Šta čovječanstvo više čeka da zaustavi ovo ugnjetavanje, silovanje i terorizam? Da li ljudska prava, život, imovina i dostojanstvo vrijede samo za jedan dio svijeta? O Bože, mi nismo u stanju da zaustavimo ovo zlo. Pomozi nam!", kazao je.

Najmanje 32.226 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima na Pojas Gaze od oktobra, saopćilo je u nedjelju Ministarstvo zdravstva u opkoljenoj enklavi.

Izrael napada Pojas Gaze od prekograničnog napada Hamasa, za koji Tel Aviv kaže da je ubio skoro 1.200 ljudi.

Izraelski rat u Gazi gurnuo je 85 posto stanovništva teritorije u interno raseljavanje zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture u enklavi oštećeno ili uništeno, prema UN-u.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i preduzme mjere kako bi se osiguralo dostavljanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Neprijateljstva se, međutim, nastavljaju nesmanjenom žestinom, a isporuke pomoći i dalje su nedovoljne za rješavanje humanitarne katastrofe.

Izvor TRTBalkan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.