Kosovo pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO

Kosovo pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO

Stalni odbor Parlamentarne skupštine NATO-a odlučio je da Skupštinu Kosova unaprijedi iz parlamentarnog posmatrača u pridruženog člana, saopštio je na godišnjicu početka bombardovanja SR Jugoslavije kosovski ministar odbrane Ejup Maćedonci.

Maćedonci je istakao da je riječ o velikom koraku naprijed za bezbjednost i prosperitet Kosova i regiona.

“Članstva u NATO i EU su od suštinskog značaja za svaku demokratsku zemlju”, naveo je Maćedonci u objavi na društvenoj mreži X.

Prethodno se, kako prenosi KoSSev, oglasio i šef delegacije kosovske skupštine u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, Driton Hiseni (Hyseni), navodeći da je sada Kosovo dobilo najviši nivo prisustva s obzirom na to da nije članica NATO-a.

 Kosovo je dugi niz godina imalo status člana posmatrača. Ova odluka biće formalizovana glasanjem u Parlamentarnoj skupštini NATO-a na proljećnom zasijedanju Skupštine, koje će biti održano 27. maja u Sofiji, naveo je Hiseni.

Dodaje da će sa povećanjem nivoa zastupljenosti u Skupštini NATO-a, delegacija Prištine biti proširena i imaće veće učešće u odlukama Skupštine.

“Imaćemo pravo da se obraćamo amandmanima i komentarima za svaki proces i dokument koji se obrađuje Skupština, što je ranije moralo da se radi preko delegacija drugih zemalja, uglavnom Albanije”, saopštio je on.

On se zahvalio svim članovima upravnog odbora koji su donijeli današnju odluku.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.