EPCG još uvijek nije potpisala ugovor za zakup Željezare: Pregovori sa Švajcarcima i dalje traju
POČETAK RADA ŽELJEZARE/ -FOTO: GOV.ME

EPCG još uvijek nije potpisala ugovor za zakup Željezare: Pregovori sa Švajcarcima i dalje traju

Pregovori sa jedinim preostalim ponuđačem za zakup nikšićke Željezare, švajcarskom kompanijom 8B Capital, i dalje su u toku, potvrdili su "Danu" iz Elektroprivrede (EPCG).

Iz EPCG ističu da je samo jedan ponuđač dostavio ponudu u skladu sa predmetom i uslovima javnog poziva, tako da je pregovarački postupak još uvijek u toku.

– Ukupno su stigle tri ponude, od kojih su dvije, a ne tri, isključene iz daljeg postupka jer nijesu bile u skladu sa predmetom i uslovima javnog poziva. Nastojimo da, što je moguće prije, okončamo pregovore. Ukoliko se uspješno završe, slijedi usaglašavanje ugovornih odredbi i potpisivanje. U ovom trenutku je nemoguće definisati vremenski okvir ovoga složenog postupka – saopštili su iz EPCG.

Javni poziv za zakup pogona nikšićke fabrike raspisan je krajem decembra prošle godine, a na njega su se javila četiri konzorcijuma, među kojima su bili Universal Energy iz Kine, Kvalitetsbygg & Uber Nordic iz Švedske, Energy & Industrial Management Advisory Services iz Češke i domaća kompanija Neksan, u vlasništvu biznismena Miodraga Dake Davidovića, koji je figurirao kao zainteresovani još u procesu otkupa fabrike od nekadašnjeg vlasnika, turskog "Toščelika".

Prema javnom pozivu za zakup, minimalan iznos zakupnine koji mora biti plaćan određen je na iznos od 30 hiljada eura mjesečno, a njena konačna visina zavisi od ponude zakupca po elementima javnog poziva.

– U zakup se izdaju proizvodne i pomoćne hale, proizvodna postrojenja, mašine i pomoćna oprema i ostala infrastruktura koja je u funkciji (i predstavlja podršku) nesmetanom odvijanju proizvodnje i drugih poslovnih procesa u proizvodnim pogonima Čeličana i Kovačnica – piše u javnom pozivu.

Nedavno je i Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) utvrdila da je EPCG kupovinom Željezare prekršila Zakon o kontroli državne pomoći. Rješenjem se nalaže EPCG da najkasnije u roku od četiri mjeseca od dana prijema rešenja preduzme mjere neophodne za povraćaj neusklađene državne pomoći, te da u roku od dva mjeseca utvrdi iznos i dostavi plan za povraćaj sredstava.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.