Ruska raketa Soyuz poletjela ka svemirskoj stanici

Ruska raketa Soyuz poletjela ka svemirskoj stanici

Ruska raketa Sojuz s tri astronauta krenula na put ka Međunarodnoj svemirskoj stanici, dva dana nakon što je njeno lansiranje bilo prekidano nekoliko sekundi prije polijetanja.

Svemirska letjelica u kojoj su ruski kosmonaut Oleg Novicki, Marina Vasilevskaja iz Bjelorusije i NASA-in astronaut Tracy Dyson poletjela je iz ruskog lansirnog pogona Baikonur u Kazahstanu u subotu kasno poslijepodne.

Raketi će trebati dva dana da stigne do orbitalne stanice.

Lansiranje je prvobitno bilo zakazano za 21. mart, ali je zaustavljeno kada se automatski sigurnosni sistem aktivirao oko 20 sekundi pred polijetanje.

Međunarodna svemirska stanica jedna je od rijetkih preostalih načina saradnje između Washingtona i Moskve jer su napetosti pale zbog ruske invazije punog obima na Ukrajinu.

Izvor;Slobodna Evropa

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.