Nikolić, Vuković, Eraković i Živković su najaktivniji, četiri poslanika PES-a ni riječ

Nikolić, Vuković, Eraković i Živković su najaktivniji, četiri poslanika PES-a ni riječ

Centar za građansko obrazovanje objavio studiju o radu poslanika u novom sazivu parlamenta U svega dva zabilježena izlaganja, od čega je jedno obraćanje od 27 sekundi na konstitutivnoj sjednici, poslanik PES-a Boris Pejović je govorio minut i trideset dvije sekunde, dok je njegova februarska zarada iznosila 2. 171,79 eura, navodi se u studiji CGO

Aktivnosti poslanika 28. saziva Skupštine u plenumu prvih pola godine je obilježila dominacija iskusnijih, dok se stiče utisak da je nove snage „pojela“ trema. To se navodi u studiji Centra za građansko obrazovanje o aktivnosti poslanika.

- Čak pet poslanika nije uzelo riječ u plenumu niti jednom. U pitanju su Uglješa Urošević, Seid Hadžić, Gordan Stojović i Nađa Laković iz PES-a i Artan Čobi iz Albanske alternative, uz napomenu da je troje od ovih pet poslanika mandat započelo sredinom novembra 2023. godine (Stojović, Laković, Čobi). Na listi najneaktivnijih ubjedljivo dominiraju poslanici parlamentarne većine, primarno PES-a, a zatim i NSD-a, navodi se u studiji.

Poslije pet poslanika, koji su prećutali u plenumu svoj dosadašnji mandat, sljedeći po pasivnosti je Vladimir Bakrač iz PES-a, a nakon kojeg je interesantno, za svega sekundu manje, Boris Pejović, poslanik PES-a i potpredsjednik Skupštine Crne Gore, kod kojeg se očitava i najveća nesrazmjera u zaradi i aktivnosti u plenumu.

- U svega dva zabilježena izlaganja, od čega je jedno obraćanje od 27 sekundi na konstitutivnoj sjednici, Boris Pejović je govorio minut i trideset dvije sekunde, dok je njegova februarska zarada iznosila 2.171,79, eura navodi se u studiji.

Na drugoj strani, među najaktivnijim poslanicima ističu se oni iz opozicije – Andrija Nikolić, Ivan Vuković, Jevto Eraković i Danijel Živković iz DPS-a, zatim poslanički klub Ura sa Dritanom Abazovićem, Milošem Konatarom i Filipom Adžićem, ali i Ervin Ibrahimović iz BS-a.

Poziciju parlamentarne većine, u ovom okviru, drže poslanici Milan Knežević i Vladislav Bojović iz ZBCG-DNP.

Kada su u pitanju službena putovanja poslanika 28. saziva, tri događaja su se izdvojila tokom ovog perioda monitoringa. Radi se o posjeti evropskim institucijama u Briselu, zatim učešću na zasijedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u Strazburu, kao i na Molitvenom doručku u Vašingtonu.

Evropske institucije u Briselu posjetilo je 12 poslanika iz 12 poslaničkih klubova, a Skupština je za njihove troškove puta i dnevnica isplatila 7.296 eura, dok su troškovi smještaja bili plaćeni od strane organizatora. Učešće pet poslanika na januarskom zasijedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u Strazburu koštalo je skoro 8.000 eura, a put šest poslanika na januarski Molitveni doručak u Vašingtonu skoro 15.000 eura.

Kad se uporedi obračunski period tokom 2023. godine, odnosno od 27. jula do 31. decembra 2023. godine, kada je za ove svrhe utrošeno 10.263,94 eura, sa obračunskim periodom u 2024. godini, vidljiv je ogroman rast – samo za prvi mjesec 2024. godine utrošeno je preko 30.000 eura, tj. trostruko više za pet puta manji period nego u 2023.

Sumarno, za pola godine rada 28. saziva Skupštine Crne Gore službena putovanja poslanika koštala su 41.298.98 eura. U taj iznos ulaze troškovi dnevnica, avio-karata, smještaja, prevoza, goriva i osiguranja i viza, ali ne i plaćeni troškovi od strane organizatora.

Mandić putovao samo dva puta

Mandić je za ovo vrijeme službeno putovao dva puta, u Ankaru (Turska) i Budimpeštu (Mađarska).

Za put u Tursku je koristio Vladin avion, za Mađarsku su avio-troškovi iznosili 199,26 eura, smještaj je plaćen od strane organizatora, a Mandić se odrekao dnevnica za oba puta.

Na upit o troškovima službene kartice predsjednika Skupštine, CGO je dobio odgovor od Skupštine da Mandić istu ne posjeduje. Ovi podaci ukazuju da predsjednik Skupštine, za sada, ima odgovorniji pristup prema novcu poreskih obveznika nego što je to imala ranija predsjednica Skupštine Danijela Đurović, koja se istakla sa putnim troškovima i troškovima službene kartice, a posebno u periodu nakon raspuštanja Skupštine.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.