Evropski gradić bez bankomata, njegovi stanovnici otkrili formulu sreće

Evropski gradić bez bankomata, njegovi stanovnici otkrili formulu sreće

Montolije je raj za knjiške moljce koji okuplja ljubitelje knjiga i umjetnike. Iako je broj prodavaca knjiga godinama rastao, stanovnici ove francuske varošice nisu konkurencija jedni drugima – a tajna sreće leži u tome da rade ono što najviše vole.

Između dvije rijeke, u podnožju francuskog planinskog lanca Montanj noar (Crna planina), ugnijezdio se idiličan grad Montolije. Naći ćete ga oko sat vremena vožnje jugoistočno od Tuluza.

U uličicama koje vijugaju malim trgovima do srednjovjekovne crkve, postoji tolika koncentracija starih i novih knjižara, kakvih nema u većim gradovima. Dok susjedna sela i mali gradovi u tom dijelu Francuske svoj šarm duguju prelijepoj prirodi i drevnoj arhitekturi, Montolje živi sasvim drugačijim životom, prenosi Punkufer.hr.

Posljednje tri decenije varošica je vrijedno okupljala ljubitelje knjige i umjetnosti. Iako ima samo 821 stanovnika i nema ni jedan bankomat, može se pohvaliti sa čak 15 privatnih knjižara i antikvarnica, što ga čini jedinim zvaničnim gradom knjiga na jugu Francuske. Montolije nije jedini grad knjiga na svijetu: velški Hai-on-Vie, dom za više od 20 knjižara, i belgijski Redu takođe su posvećeni knjigama.

Montolije je dom muzeja posvećenog knjigama: Musee des Arts & Metiers du Livre je mjesto gdje posjetioci dolaze da nauče nešto o istoriji štampanja i umjetnosti kladionice, ali i učestvuju u radionicama na kojima stručnjaci dijele svoje znanje o temama kao što su kaligrafija ili knjigovez.

Gradić nedaleko od Pirineja oživi na Uskrs, kada dođu na veliki sajam knjiga, a ljeti se tekstilna fabrika iz 18. vijeka pretvara u kulturni centar u kome se održavaju koncerti i umjetničke izložbe. Ali čak i tokom zime, Montolije nudi nešto za ljubitelje umjetnosti.

Šetajući srednjovjekovnim ulicama vidjećete brojne umjetničke radnje sa slikama, keramikom i raznim umjetničkim predmetima. I dok u Montolije nema bankomata, namirnice se mogu kupiti pritiskom na dugme: dvije lokalne farme svakodnevno pune rashladne automate organskim proizvodima, uključujući neke od najslađih i najsočnijih jabuka po kojima je ovaj kutak Francuske poznat.

A u knjižarama ćete pronaći klasike, ali i vrijedne stripove, kao i drevne knjige čije su stranice krhkije od leptirovih krila. Bez obzira na veliki broj knjižara, u Montoliju nema konkurencije.

Prodavci rado razgovaraju sa kupcima i upućuju ih kolegama kada traže određeni artikal. Bez nezdrave konkurencije, francusko selo knjiga je primjer kako se na poslu može postići harmonija i zadovoljstvo kada svako želi da doprinese zajednici u kojoj živi.

Izvor:Mportal

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.