BiH najvjerovatnije dobija zeleno svjetlo EU za otvaranje pregovora

BiH najvjerovatnije dobija zeleno svjetlo EU za otvaranje pregovora

Države članice Evropske unije saglasile su se da otvore pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom (BiH), saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE).

RSE je imala uvid u nacrt teksta zaključaka koji će lideri država ili vlada članica EU usvojiti tokom samita koji će tokom 21. i 22. marta biti održan u Briselu i u kojem je i formulacija o otvaranju pristupnih pregovora.

"Nadovezujući se na preporuku Evropske komisije od 12. marta 2024. godine, Savjet EU odlučuje da otvori pristupne pregovore sa BiH. Savjet (EU) poziva (Evropski) Savjet da usvoji pregovarački okvir kada se preduzmu relevantni koraci navedeni u preporuci Komisije od 12. oktobra 2022", stoji u najnovijem nacrtu zaključaka čiji je tekst usaglašen 19. marta.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da će preporučiti otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom koja je, kako je rekla, ostvarila impresivan napredak.

BiH je dobila status kandidata 2022. godine. Predsjednica EK je rekla da je EU shvatila da nije dovoljno čekati da se Zapadni Balkan približi EU i reći da su vrata Unije otvorena.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.