Crveni krst Cetinje: Usluga “Pomoć u kući” za osobe sa invaliditetom – prioritetna i neophodna

Crveni krst Cetinje: Usluga “Pomoć u kući” za osobe sa invaliditetom – prioritetna i neophodna

U okviru projekta `Podrškom do samostalnijeg života lica sa invaliditetom`, koji Crveni krst Cetinje realizuje već šest mjeseci, održan je Okrugli sto na temu unapređenja postojećih usluga za osobe sa invaliditetom i sagledavanja kapaciteta za uvođenje inovativnih usluga na nivou lokalne zajednice.

Uz predstavljanje analize dostupnih usluga licima sa invaliditetom i rezultata istraživanja sprovedenog u periodu oktobar – decembar 2023. godine, predstavnike ustanova socijalne zaštite, lokalne samouprave i organizacija civilnog društva, konsultant Goran Kuševija upoznao je sa problemima sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom na Cetinju a koji bi značajno mogli biti ublaženi uspostvaljanjem usluge „Pomoć u kući”.

“Imajući u vidu da su direktni korisnici pomenute usluge lica sa invaliditetom i djeca sa smetnjama i teškoćama u razvoju, Kuševija je nagasio da bi njeno uspostavljanje u Prijestonici Cetinje doprinijelo boljem kvalitetu života ciljne grupe, podržavajući njihov ostanak u društvenoj zajednici, podstičući korišćenje očuvanih potencijala, te razvijajući i unapređujući vještine važne za svakodnevni život u skladu sa njihovim potrebama”, saopšteno je iz cetinjskog Crvenog krsta.

Učesnici Okruglog stola, kako navode iz Crvenog krsta, imali su priliku da od Svetlane Martinović, predstavnice JU Centar za dnevni boravak djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom čuju iskustva iz svakodnevnog rada ove ustanove a sa mjerama iprogramima koje Zavod za zapošljavanje Crne Gore sprovodi naplanu povećanja zaposlenosti osoba sa invaliditetom, prisutne je upoznala Jelena Radoičić, šefica Biroa rada Cetinje.

“Diskutujući o svim aspektima teme Okruglog stola, učesnici suse složili da je polazna tačka unapređenja položaja osoba sa invaliditetom multisektorski pristup svih aktera na lokalnom nivou a podvučeni su i problemi nedostupnosti brojnih socijalnih usluga za osoba sa ruralnog područja te posebna ugroženost osoba sa mentalnim invaliditetima uslijed njihove izloženosti stigmatizaciji u društvu”, navode iz Crvenog krsta. 

Okrugli sto, kao aktivnost uspostavljanja i jačanja dijaloga između aktera iz oblasti socijalne zaštite na loklanom nivou, dio je projekta „Podrškom do samostalnijeg života lica sa invaliditetom“ podržanog kroz program „Podržani=Osnaženi” (FSTP-For Support To emPowerment) koji realizuje Fond za aktivno građanstvo – fAKT, u partnerstvu sa Zakladom za razvoj lokalne zajednice „Slagalica” iz Hrvatske, uz finansijsku podršku Evropske unije i kofinansiranje Ministarstva javne uprave.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.