Spajić: Dobili smo podršku za evropski put Crne Gore; Eskobar: Vlada sa Spajićem na čelu već učinila ogromne korake

Spajić: Dobili smo podršku za evropski put Crne Gore; Eskobar: Vlada sa Spajićem na čelu već učinila ogromne korake

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Gabrijel Eskobar sastao se sa premijerom Milojkom Spajićem.

“Dobili smo podršku za evropski put Crne Gore, za razvoj ekonomije i standard naših građana, američka podrška je tu krucijalan i očekujemo veći broj američkih investicija”, kazao je premijer Milojko Spajić na konferenciji za medije sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Spajić je istakao da smo dobili, ili je u proceduri, oko 350 miliona odobrenih grantova za samo pet-šest mjeseci rada Vlada.

“Kredibilno članstvo u NATO nam takođe omogućava brži put u EU. Ozbiljni investitori ne ulažu tamo gdje nema garancija bezbjednosti” istakao je Spajić.

Ubijeđen je da će podrska NATO-u rasti u budućnosti, a to članstvo nam pomaže i da ubrzamo put u EU.

Eskobar je rekao  da je Crna Gora dobar partner SAD-u, te da SAD podržava euroatlanstki put Crne Gore.

“I mislim da je ova Vlada, pod vođstvom Spajića i njegovom strateškom vizijom, napravila je već značajne korake. Mi ćemo učiniti sve da ovu zemlju približimo Evropi”, poručio je Eskobar.

Lideri ove zemlje su, prema njegovim riječima, pokazali sjajnu viziju. 

“Zahvaljujem vam na tome i imaćete nasu podrsku” istakao je Spajić.

Istraživanje NATO

Na pitanje kako komentariše istraživanje NATO, a koje je pokazalo da bi za izlazak Crne Gore iz NATO saveza glasalo  44 odsto crnogorskih građana, dok bi za ostanak zemlje u ovom savezu glasalo 46 odsto građana, što je porast od 12 odsto u odnosu na podatke iz prethodnog izvještaja, Eskobar je rekao da svaka zemlja koja se pridružila EU prvo se priključila NATO-u.

“To nije zahtjev, ali je od pomoći. Svaka zemlja koja se pridruži EU je prosperitetnija i demokratskija i mi to želimo za Crnu Goru”, istakao je Eskobar.

Pitanje ruskog malignog uticaja, kako dodaje, u regionu je prisutno.

Spajić je rekao da su konstatovali brojke iz anketa.

“To su brojke iz prošlosti, to nije nešto što je ispred nas. Ni nama nije bio jasan taj naš put, a sada je sasvim jasno da je budućnost Crne Gore u EU. IBAR je ključan i sva pažnja treba da bude fokusirana na to”, smatra premijer.

Žele da budu pouzdan i predvidiv partner NATO  saveznicima i EU.

Eskobar je kazao da je nakon invazije na Ukrajinu postalo jasno koliko je važan NATO.

“Zaista se nadam da se umije cijeniti ono što je ova alijansa uradila. Moj argument je: Ako vidite kako se Crna Gora ponaša unutar NATO, onda ona može biti kredibilan partner i EU”, istakao je Eskobar.

Spajić je rekao da benefiti članstva u NATO  nisu vidljivi običnom narodu.

“Ako niste članica NATO-a bićete u riziku da vas pregaze drugi akteri na tržištu. Svaki investitor računa na to da ne bude pregažen tenkovima kada dođe u neku zemlju. On mora da ima tu sigurnost i zato je NATO važan.” naveo je on.

Dodaje da ko god se bude pridržavao koalicionog sporazuma neće imati nikakav problem da budu partneri i da zajedno idemo ka EU.

“Naš put prema EU i zapadu do sada nije bio jasno defenisan.”, smatra Spajić.

Izvor:Standard

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.