Zbog svađe na visokom nivou opada i povjerenje birača
Jakov Milatović

Zbog svađe na visokom nivou opada i povjerenje birača

Predsjednik države Jakov Milatović kazao je da su teške međusobne optužbe koje smo slušali na Odboru za bezbjednost i odbranu Skupštine i optužbe u toku i nakon sjednice Vlade na kojoj je biran v.d. direktora policije otvorile brojna pitanja na koja moramo dobiti adekvatan odgovor.

On je poručio da tako krupne optužbe, koje ugrožavaju povjerenje građana u neke od najznačajnih institucija u zemlji, ne smiju ostati nerazjašnjene. U protivnom, kako je dodao, legalizovaćemo diletantizam i neozbiljnost kao dominantne karakteristike političkog djelovanja.

"Kao predsjednik države, ali i kao građanin, očekujem brze i jasne odgovore nadležnih organa na sva pravna i druga pitanja koja su otvorena u proteklom periodu, a tiču se dešavanja u bezbjednosnom sektoru. Ne vjerujem da bilo koji građanin želi da živi u državi čiji se visoki funkcioneri međusobno optužuju za najteža krivična djela i da se to prihvata kao dio dnevne politike", istakao je Milatović.

On je naglasio da ne želi da sudi i presuđuje "o prilično haotičnom, ali i netransparentnom djelovanju pojedinih institucija“, ali želi da apeluje da se poštuju Ustav i zakoni.

"Podsjećam da je demokratsko sazrijevanje našeg društva u prethodnom periodu u više navrata dovođeno u pitanje pogrešnim procjenama i postupcima nekih od najvažnijih političkih aktera. Zato je potrebna dodatna odgovornost i ozbiljnost na političkoj sceni, ali i svijest o trenutku koji je, po mnogo čemu, važan za dalji demokratski razvoj i EU integracije Crne Gore", zaključio je Milatović.

Zečević: Važno je prevazići nesuglasice

Zečević smatra da svađa na visokom nivou može izazvati još veću unutrašnju nestabilnost u Vladi, što bi moglo dovesti do ozbiljne političke krize i otežati donošenje ključnih odluka.

"To bi moglo uticati na povjerenje građana u efikasnost i stabilnost vlasti, kao i na investitore i međunarodne partnere koji prate političku situaciju u zemlji. Naročito zbog toga što je Spajićeva vlada dobila grant od 250 miliona eura za izgradnju druge dionice auto-puta, koja bi mogla da počne već u septembru", ističe Zečević.

Zecevic

Predrag Zečević, Foto: Arhiva

Kako je dodao, ukupno gledano, važno je da politički lideri u Crnoj Gori izglade nesporazume i usmjere se ka zajedničkom cilju daljeg napretka zemlje ka evropskim integracijama.

"Stabilnost i koherentnost u političkom vođstvu ključni su za ostvarivanje ciljeva evropske perspektive Crne Gore i izgradnju povjerenja među njenim građanima i međunarodnim partnerima", rekao je Zečević.

Analitičar Predrag Zečević smatra da je predsjednik države potpuno u pravu. On za „Dan“ kaže da su svađa na relaciji premijer Spajić – ministar unutrašnjih poslova Šaranović, odnosno PES–Demokrate, oko v.d. direktora policije zabrinjavajući razvoj događaja koji bi mogao imati ozbiljne posljedice po evropski put Crne Gore i unutrašnju stabilnost Vlade.

"Ovo neslaganje između ključnih političkih struktura u zemlji može rezultirati usporavanjem procesa pristupanja EU, što bi imalo negativne efekte na političku, ekonomsku i društvenu stabilnost zemlje", kazao je Zečević.

On je istakao da su ocjene EU u prva četiri mjeseca mandata nove vlade bile pozitivne, posebno u poglavljima 23 i 24, što je bio važan korak naprijed u evropskom integracionom procesu Crne Gore.

"Međutim, ovakav interni sukob mogao bi umanjiti povjerenje međunarodnih partnera u sposobnost Crne Gore da ispuni svoje obaveze prema EU, što bi moglo dovesti do daljeg odlaganja u otvaranju i zatvaranju pregovaračkih poglavlja", smatra Zečević.

Pepić: Nepotrebna saga o Brđaninu

Pepić podsjeća da ovakva dešavanja oko bezbjednosnog sektora nijesu samo karakteristika 44. Vlade i da na ovakve pojave nijesu bili imune ni prethodne dvije vlade.

"Kome je bila potrebna "saga" o imenovanjima i razrješenjima direktora policije Zorana Brđanina? Licitiranje i prozivanje mnogih. Time se samo još više urušavao ovaj sistem. U najkraćem, političke igre oko bezbjednosnog sektora nikako nijesu dobre. I zato nam ne trebaju krupne riječi i prepucavanja po ovim pitanjima. Moramo dozvoliti struci da radi svoj posao", ističe Pepić.

dzevdedpepic1000x600

Dževdet Pepić, Foto: Arhiva

Građanski aktivista Dževdet Pepić kaže da su kod nas, u tradicionalnom društvu, skoro svi politički akteri najzainteresovaniji za kontrolu, i to potpunu, nad bezbjednosnim sektorom.

"Slažem se sa izjavom predsjednika Milatovića da je palo previše teških riječi i da bi tim povodom morali da reaguju i nadležni. Jer se ovim ne samo neprimjerenim, već i veoma uvredljivim optužbama između onih koji hoće da kontrolišu bezbjednosni sektor i koji po svaku cijenu hoće da postave svoje ljude na mjesta odlučivanja pravi veoma velika šteta. Na ovakav način se ugrožava i bezbjednost svih građana. Mislim da su se i politika i političari isuviše involvirani u sektor bezbjednosti. Skoro da se uopšte ne konsultuje struka, a dobro je poznato da u sektoru bezbjednosti glavnu riječ ipak treba da vode profesionalci, koji su se za to školovali i obučavali, a ne političari, koji samo hoće, po svaku cijenu, da postave svoje i da preko njih kontrolišu procese, pa i da na ovaj način očuvaju svoje biračko tijelo i, naravno, da ga prošire", kazao je Pepić za "Dan“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.