Danas o izboru predsjednika Vrhovnog suda

Danas o izboru predsjednika Vrhovnog suda

Danas se održava opšta sjednica Vrhovnog suda na čijem dnevnom redu je izbor kandidata za predsjednika tog Suda. Za tu funkciju, kandidati su sudije Ana Vuković i Ranko Vukić

Pozicija predsjednika Vrhovnog suda je upražnjena otkako je Vesna Medenica dala ostavku na tu funkciju 31. decembra 2020. godine.

Juče su se ovim povodom oglasili iz Akcije za ljudska prava (HRA) i naveli da oba kandidata ispunjavaju uslove za imenovanje na ovu poziciju.

“Pozicija predsjednika Vrhovnog suda je upražnjena otkako je Vesna Medenica dala ostavku na tu funkciju 31. decembra 2020. godine. Od tada je prošlo ukupno 38 mjeseci i sprovedeno je šest neuspješnih konkursa. Za izbor predsjednika/ce Vrhovnog suda potrebno je da kandidat, koji ispunjavaju propisane uslove, dobije dvotrećinsku podršku svih sudija Vrhovnog suda, a zatim i dvotrećinsku podršku članova Sudskog savjeta. Na aktuelnom sedmom konkursu kandidati su sudije Vrhovnog suda Ana Vuković i Ranko Vukić, koji oboje zadovoljavaju kriterijume za izbor na tu funkciju”, naveli su u saopštenju.

Oba kandidata su u postupku izbora predstavili svoje planove rada.

Evropska komisija je više puta istakla urgentnu potrebu za imenovanjem predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore na osnovu zasluga i u transparentnom postupku, koji je ključan za nezavisno i nepristrasno pravosuđe.

Izvor: VOP

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.