Pejović sa potpredsjednikom EP Papadimulisom: EU integracije apsolutni spoljnopolitički cilj Crne Gore
PEJOVIĆ SA PAPADIMULISOM/ - IGOR SLJIVANCANIN/SKUPŠTINA CRNE GORE

Pejović sa potpredsjednikom EP Papadimulisom: EU integracije apsolutni spoljnopolitički cilj Crne Gore

Istakao je da je politika izgradnje širokog konsenzusa rezultirala brzim imenovanjima u pravosuđu, što je znatno doprinijelo izgledima Crne Gore da ubrza proces pregovora.

- Pejović je podvukao da su EU integracije apsolutni spoljnopolitički cilj Crne Gore. U tom smislu, naveo je da cijeni jasne i opipljive znake podrške poput Plana rasta za Zapadni Balkan, koji Crnoj Gori na raspolaganje stavlja više od 400 miliona eura u periodu do 2027. godine. Pojasnio je da je trenutni imperativ pripremiti zrele projekte koji će omogućiti da dostupna sredstva Crna Gora iskoristi na strateški način i uz najveću korist za građane, saopšteno je iz Skupštine.

Papadimulis je podsjetio da je upravo u njegovoj zemlji, tokom Solunskog samita održanog 2003. godine, prvi put nedvosmisleno potvrđena evropska perspektiva za sve zapadnobalkanske države. Iako je od tog događaja prošlo više od 20 godina, pojasnio je da se u procesu pregovora između Crne Gore i Evropske unije osjeća nova energija.

Svoje mišljenje je potkrijepio impresijama koje je stekao kroz niz sastanaka sa vodećim zvaničnicima Evropskog parlamenta i šefovima svih poslaničkih grupa u ovoj instituciji – po njegovim riječima, podrška članstvu Crne Gore u EU je jednoglasna. Naglasio je da ovom procesu doprinosi i posvećenost koja se osjeća među mladim političkim snagama u Crnoj Gori.

Papadimulis je podvukao da Evropska unija mora djelima pokazati da želi članstvo zemalja Zapadnog Balkana kroz pružanje finansijske podrške i pojačano prisustvo u regionu.

Istovremeno, istakao je da Crna Gora mora pokazati da želi članstvo u EU time što će nastaviti rad na vladavini prava, borbi protiv kriminala i korupcije, te promociji rodne ravnopravnosti.

Sagovornici su razmijenili i mišljenja o očekivanjima od 21. sastanka POSP-a koji će se održati nakon pauze od dvije godine, te o mogućnostima za jače institucionalno prisustvo Evropskog parlamenta u regionu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.