Kolašin: Uveliko se gradi po planu starom 15 godina

Kolašin: Uveliko se gradi po planu starom 15 godina

U Kolašinu se i dalje gradi prema planu grada koji je donesen 2008. godine, a od novog Detaljnog urbanističkog plana (DUP) “Centar” nema ni naznaka, saopštili su iz Incijative Zeleni Kolašin.

Kako tvrde, tokom minulih 12 mjeseci nije se desilo ništa što bi spriječilo uništavanje prostora u gradskom jezgru. Prema informacijama koje su dobili iz resornog Ministarastva, kako tvrde u Inicijativi Zeleni Kolašin, ni ugovor sa rukovodiocem izrade plana do sada nije potpisan.

“U suštini, gradi se na osnovu planova starih više od 15 godina i skrojenih tako da se u Kolašinu poređa što više privatnih zgrada, bez obzira na posljedice po kvalitet javnih prostora, javnih usluga i životne sredine. Podsjećamo da je i lokalna samouprava u februaru prošle godine govorila o tome kako važeći planovi doprinose uništavanju prostora u Kolašinu jer predviđaju previše obimnu gradnju i da će zbog toga tražiti pomoć od nadležnog ministarstva. Danas možemo da konstatujemo da se za proteklih godinu dana nije desilo ništa što bi doprinijelo rješavanju ovog problema”, saopštili su iz Incijative.

Podsjećaju da je peticijom koju je potpisalo 152 Kolašinki i Kolašinca, početkom prošle godine, traženo stavljanje van snage postojećeg plana i obratila se lokalnoj samoupravi sa predlogom i načinom na koji to moglo da bude učinjeno. To se, kažu, nije desilo, a iz lokalne uprave im nikada nije odgovoreno.

“U aprilu prošle godine donesena je Odluka o izradi Izmjena i dopuna DUP Centar. U Odluci je pisalo da je rok izrade izmjena i dopuna plana 11 mjeseci od dana potpisivanja ugovora sa rukovodiocem izrade planskog dokumenta. Stari plan je ostao na snazi do donošenja ovih izmjena i dopuna. Od aprila prošle godine prošlo je 11 mjeseci, a od novog plana za centar Kolašina nema ni naznake”, tvrde iz Inicijative Zeleni Kolašin.

Prema njihovim riječima, u međuvremenu, “u centru Kolašina se gradi po planu starom više od 15 godina, u gabaritima spram kojih tradicionalne kolašinske varoške kuće izgledaju kao patuljci”. Nove građevine, tvrde, ogromne su, zauzimaju cijele parcele, šire se na trotoare, naslanjaju na obližnje kuće, kriju fantomske i nelegalne spratove ispod strmih krovova, zaklanjaju svjetlost, često nemaju priključak na kanalizaciju...

“I mi samo možemo sa sjedimo sa strane i gledamo kako se gomilaju. Ministarstvo ne zna kad će biti zaključen ugovor za izradu novog plana. Opština je, u međuvremenu, prestala da prepoznaje da je ovo uopšte problem, reklo bi se. Bravo svima. Sigurni smo da će strani turisti i domaći investitori biti oduševljeni rezultatima ovakvog razvoja u godinama koje dolaze, jer svakako su važni samo njihovi interesi i mišljenja o budućnosti našeg grada”, zaključuju iz te inicijative.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.