Šta se krije iza manipulacija lidera DNP-a o VCG: Sprema li se Knežević za samostalni nastup na izborima?
Milan Knežević

Šta se krije iza manipulacija lidera DNP-a o VCG: Sprema li se Knežević za samostalni nastup na izborima?

Poslanik Demokratske narodne partije u Skupštini Crne Gore Milan Knežević je gostujući na jednoj srpskoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom iznio niz uvreda na račun Vojske Crne Gore, zbog kako je naveo, najava da će crnogorski vojnici biti poslati na ratište u Ukrajini. Iako je demant njegovih tvrdnji stigao dva dana kasnije od strane ministra odbrane Dragan Krapovića, Knežević je nastavio da zagovara priču o slanju vojnika, te se obrušio na premijera Milojka Spajića, stavljajući mu do znanja da on neće glasati za odluku da se crnogorski vojnici šalju u Ukrajinu makar ga izbacili iz koalicionog sporazuma. Svojim tvrdim stavovima Knežević se udaljava od svog doskorašnjeg saborca Andrije Mandića i predstavlja sebe kao jedinog pravog zaštitnika Srba i srpskog sveta u CG, pripremajući teren za samostalni nastup na izborima.

Nastup Milana Kneževića na jednoj televiziji iz Srbije podigao je veliku prašinu u Crnoj Gori. Osim njegovih tradicionalnih poređenja kojima je zasmijavao voditeljku i konstantnog pominjanja Aleksandra Vučića i Rusije, Knežević je iznio niz uvreda na račun crnogorske vojske.

Pred sam kraj emisije na pitanje novinarke kako komentariše geopolitičku situaciju u svijetu Knežević je rekao da je zabrinut i onda okrenuo priču prema mogućem slanju crnogorskih vojnika na ukrajinsko ratište, nakon čega je krenuo sa nizom uvreda i degutantim poređenjima.

No, osim pošalica i uvreda na račun crnogorske vojske Knežević je iznio i niz neistina o slanju vojnika, jer je samo dva dana kasnije demantovan od strane ministra odbrane Dragana Krapovića.

Postavlja se pitanje zašto Knežević sada insistira već nekoliko dana na ovoj temi o slanju vojnika. Iako on svoje izjave temelji na najavama da će u Ukrajini NATO poslati svoje trupe, takve informacije niti su zvanične niti su provjerene.

Od svih NATO članica takvu mogućnost su jedino najavile Francuska i Poljska, i to kao kao posljednju liniju odbrane Kijeva, ako do takvog razvoja situacije u ratu u Ukrajini dođe.

Izjava Makrona jasno ukazuje da bi slanje francuskih vojnika bila isključivo odluka Francuske, a ne na nivou NATO te bi ostale članice same odlučile da li bi poslale svoje trupe u odbranu Ukrajine.

Već jutros je na najave Francuske, da bi bila voljna ako do toga dođe da pošalje svoje trupe da se bore u Ukrajini, predsjednik Volodimir Zelenski saopštio da njegovoj zemlji nije potrebna ta vrsta vojne pomoći i da ukrajinska vojska ima dovoljno vojnika da se odbrani od ruske agresije, te da im kao i do sada treba municija i naoružanje.

Iako su jasna pravila vojne intervencije NATO u nekoj zemlji za koju moraju glasati sve članice, što bi sa ovakvom Mađarskom i Turskom teško bi slučaj, Knežević nastavlja da manipuliše informacijom da će crnogorski vojnici ratovati i kako kaže ginuti u Ukrajini.

Odgovor na forsiranje ove priče od strane Kneževića valja tražiti i u aktuelnom političkom trenutku u Crnoj Gori. Jasno je iz njegovog prethodnog djelovanja da ljubav sa Andrijom Mandićem više nije bezuslovna i da bi njegove izjave valjalo gledati u kontekstu mogućih prijevremenih parlamenetarnih izbora, te njegovog što boljeg pozicioniranja u srpskom galsačkom tijelu pred buduće izbore.

Jasno je da je Knežević tvrda struja, da forsira priču o povlačenju priznanja Kosova, saradnje sa Srbijom i Rusijom i da su mu EU integracije zadnja rupa na svirali.

Iz njegove jučerašnje izjave se vidi da je njegov fokus kontra EU integracija. Uprkos demantu ministra odbrane Dragana Krapovića, Knežević je i juče kazao da je ministar odbrane dužan da na svaki način izbjegne jednostrane i zapaljive izjave usmjerene protiv Srbije i Rusije, kao što je to uradio nedavno na konferenciji Atlantskog saveza.

Poruka je jasna, čak ni na konferencijama NATO ministar odbrane NATO zemlje ne smije da kritikuje Srbiju i Rusiju.

Ovim Knežević šalje poruku da je on to tvrdo desničarsko krilo i jedini pravi zaštitnik Srba i sprstva u Crnoj Gori, lagano pripremajući teren za potencijalno samostalni nastup na sljedećim parlamentarnim izborima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.