Vlast zaboravila da je nekada bila opozicija
ANDRIJA MANDIĆ, SKUPŠTINA CRNE GORE/ - FOTO: LAZAR RUŽIĆ

Vlast zaboravila da je nekada bila opozicija

Zahtjevom Pokreta Evropa sad da se na sjednici Skupštine ne raspravlja o inicijativi Demokratske partije socijalista za razrješenje predsjednika parlamenta Andrije Mandića samo je još jedna potvrda da se u Crnoj Gori sve češće koristi sila demokratije kako bi se opoziciji „zatvorila usta“, odnosno kako bi se onemogućilo da govore o temama za koje smatraju da su važne.

Sjednica Skupštine, na čijem je dnevnom redu više predloga zakona, počeće danas, a poslanici bi trebalo da raspravljaju i o inicijativi za razrješenje predsjednika parlamenta Andrije Mandića.

Iz Skupštine su naglasili da se radi o predloženom dnevnom redu i da će se poslanici o njemu izjasniti na samoj sjednici.

Prije nekoliko dana opozicija je pokušala da zakaže kontrolno saslušanje premijera Milojka Spajića i ministra finansija Novice Vukovića i nije uspjela, iako to i Poslovnik Skupštine predviđa. Na sve njihove zahtjeve vladajuća koalicija im je ponudila glasanje, čime automatski sve inicijative propadaju. I ne samo to, jasno je da glasanjem oni koji imaju većinu zaustavljaju manjinu, ali i ograničavaju njihova prava koja su, između ostalog, definisana i Poslovnikom Skupštine.

A poslovnik je jasan: pet poslanika opozicije je tražilo kontrolno saslušanje i ono je moralo biti zakazano.

Ne predviđa se nikakvo glasanje o tome, ali su poslanici vladajuće koalicije toliko zakomplikovali situaciju tvrdoglavim insistiranjem na glasanju da je bilo jasno da se radi o klasičnoj opstrukciji koja obesmišljava poslovnik, ali i samu kontrolnu ulogu parlamenta.

Rasprava o inicijativi opozicije da se pozovu Spajić i Vuković trajala je satima na dvije sjednice odbora. Jedino u čemu su se poslanici usaglasili jeste da se traži tumačenje poslovnika na kolegijumu Skupštine, ali imajući u vidu da je stav većine ostao nepromijenjen, to suštinski znači da je odluka o ovom pitanju samo odlagana.

Opozicija je bila stava da je samo trebalo da se odluči o terminu saslušanja, dok su iz parlamentarne većine tvrdili da ne postoji drugi način da odbor donese odluku osim glasovima članova.

Njihovo objašnjenje zbog čega još ne bi trebalo pozivati Spajića i Vukovića da daju objašnjenje o „Evropi sad 2“ bilo je da je još riječ o političkom programu PES-a, te da on nije implementiran u budžet. Čim do toga dođe, kako su najavili, svakako će tražiti njihova objašnjenja.

Odbor se nije izjašnjavao o saslušanju ministra energetike Saše Mujovića zbog CEDIS-a, dok se na kolegijumu ne dogovore o tumačenju poslovnika. Očekuje se da predsjednik odbora Mirsad Nurković zakaže treći nastavak ove sjednice.

Sada je jasno da se dogodila i neka vrsta političke trgovine u vladajućoj koaliciji, jer je Pokret Evropa sad dobio podršku koalicije Zajedno za budućnost Crne Gore da se na odboru ne nađe kontrolno saslušanje Spajića i Vukovića o „Evropi sad 2“, a PES je podržao ZBCG kada je na dnevni red trebala da dođe smjena predsjednika parlamenta Andrije Mandića.

Brojna su pitanja na koja nam PES i ZBCG duguju odgovore, a najvažnije je ono demokratsko: zašto ne razgovarati?

Kome smeta da se razgovara o projektu „Evropa sad 2“ i smjeni predsjednika parlamenta, koji, inače, ima podršku većine, takođe je pitanje na koje bi trebalo dati odgovor građanima, koji su, između ostalog, i zbog ovakvih poteza bivšeg režima tražili promjene. Očigledno je da je sadašnja vlast u Crnoj Gori zaboravila da je, koliko juče, bila opozicija i da se borila za mogućnost da se njen glas čuje.

Naravno, što bi Mandić rekao, „parlament je živo biće“, što znači da je sklon promjenama, i to brzim. Zbog toga bi bilo neophodno omogućiti opoziciji da ostvaruje svoja prava koja im zakon garantuje. Da ne govorimo o važnosti da se svako mišljenje čuje. 

Izvor Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.