Vrste hrane i pića koje su najgore za zdravlje mozga

Vrste hrane i pića koje su najgore za zdravlje mozga

Postoji nekoliko vrsta namjernica i pića koje bi trebalo značajno da smanjite kako biste održali zdravlje mozga. Na prvom mjestu su preterano zaslađena pića. Oni povećavaju rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2. Prekomerno uživanje u šećeru takođe može povećati insulinsku rezistenciju u mozga, što negativno utiče na sposobnost učenja i pamćenja.

Studija pokazala koliko sati sna je neophodno da bi mozak bio zdraviji

Trans masti su takođe opasne za mozak. Ima ih u nezdravoj hrani kao što su margarin, hamburgeri, pice, pomfrit, kolači i slično. Oni otežavaju funkcionisanje mozga i usporavaju aktivnost neurona.

Prekomerni unos alkohola ometa funkcionisanje neurotransmitera. Dugotrajna konzumacija alkoholnih pića može izazvati oštećenje vida, dezorijentaciju i gubitak pamćenja.

Na četvrtom mestu su rafinisani ugljeni hidrati. Zbog visokog glikemijskog indeksa, tjelo ih lako apsorbuje. Dolazi do povećanja nivoa šećera u krvi, što takođe loše utiče na sposobnost pamćenja kod odraslih.

Takođe bi trebalo značajno smanjiti potrošnju veštačkih zaslađivača. Sadrže fenilalanin, aminokiselinu koja može ometati funkcionisanje neurotransmitera, prenosi Klix.ba.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.