Đeka sa Guterešom: Crna Gora aktivno radi na uvođenju kvota za žene u politici i ekonomiji

Đeka sa Guterešom: Crna Gora aktivno radi na uvođenju kvota za žene u politici i ekonomiji

Crna Gora je uskladila svoj nacionalni okvir za unapređenje rodne ravnopravnosti sa ciljevima održivog razvoja u namjeri da postigne veći nivo rodne ravnopravnosti do 2025. kroz fokus na uvođenje rodne perspektive u javne politike cilju eliminacije diskriminacije žena i smanjenja siromaštva

Ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka učestvovao je na sastanku sa generalnim sekretarom Antoniom Guterešom koji su organizovale vlade Katara i Ruande ispred Grupe prijatelja za rodni paritet.

Ministar Đeka je rekao da Vlada Crne Gore u cilju investiranja u politiku jednakih mogućnosti, radi na uvođenju rodno odgovornog budžetiranja. Na ovaj način doprinijeće se boljoj efikasnosti javne potrošnje, boljem kvalitetu usluga i pristupu društvenim resursima.

Događaj je bio prilika da se naglasi privrženost Crne Gore daljem unapređenju položaja žena u Crnoj Gori, kao i osnaživanju rodno osjetljivih grupa kroz uvođenje politika čijim sprovođenjem će smanjiti rodna nejednakost.

Đeka je istakao da Crna Gora aktivno radi na uvođenju kvota za žene u politici i ekonomiji i dodao da uporedo sa tim, kroz obezbjeđivanje pozitivnih mjera nastoji da omogući ženama da ostvare svoj preduzetnički potencijal.

Đeka je imao čast i priliku da nakon obraćanja generalnog sekretara UN-a Gutereša, podijeli prakse Crne Gore na planu obezbjeđivanja rodnog pariteta. Tu mogućnost pored ministra imali su još samo predstavnici države Pakistan, Irske,Holandije, Katara,Egipta i Ruande.

Ovaj događaj uvod je u 68. redovno zasijedanje Komisije za status žena koje se održava od 11. marta, u Njujorku.

U ovogodišnjem zasijadanju Komisije učestvovaće više od 120 zvaničnih delegacija, te predstavnika/ca civilnog sektora.

Ministar Đeka obratiće se i na otvaranju 68. zasijedanja Komisije u fokusu kojeg su ove godine izazovi u vezi sa smanjenjem siromaštva i planovi za investiranje u rodnu ravnopravnost u cilju postizanja rodnog pariteta.

Izvor:Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.