Protesti u Madridu: Traže ostavku premijera zbog zakona o amnestiranju katalonskih separatista

Protesti u Madridu: Traže ostavku premijera zbog zakona o amnestiranju katalonskih separatista

Nekoliko udruženja je pod geslom „Razloga je i previše, Sančez ostavka!“ izvelo na ulice Madrida

Hiljade demonstranata okupilo se u Madridu tražeći ostavku premijera Pedra Sančeza (Sanchez), zbog prijedloga o zakonu o oprostu Kataloncima koji su 2017. godine organizirali zapranjeni referendum o neovisnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sančezova Socijalistička radnička stranka Španije usuglasila se sa strankama Zajedno za Kataloniju i Katalonskom republikanskom ljevicom u vezi zakona, koji bi parlament trebo usvojiti u četvrtak. 

Nekoliko udruženja je pod geslom „Razloga je i previše, Sančez ostavka!“ izvelo na ulice Madrida oko 15.000 demonstranata, izvijestila je regionalna vlada. Organizatori protesta tvrde da ih se okupilo 400.000.

Protest su podržale najveće opozicione stranke desnice, Narodna stranka (PP) i Vox. 

Sančez, čija manjinska lijeva vlada ovisi o podršci regionalnih stranaka Katalonije, još je ranije namjeravala uvesti zakon o amnestiji, ali zbog neslaganja u vezi nekih pojedinosti dosad nije usvojen. Usuglašavanjem stajališta otvorio se put prema izglasavanju jer te stranke zajedno imaju većinu mjesta u parlamentu.

Zakonom o amnestiji bili bi obustavljeni svi postupci protiv nekoliko stotina Katalonaca koji su prije sedam godina nastojali putem referenduma uspostaviti neovisnu državu sa 7.5 miliona stanovnika na sjeveroistoku.

Sančez je prošle sedmice ponovio da su ciljevi zakona „suživot“ i „pomirenje“.

Izvor:Avaz

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.