Radulović o objavi Kovačevića: Odluka ODT-a preuranjena, crnogorsko društvo postalo suviše tolerantno na govor mržnje

Radulović o objavi Kovačevića: Odluka ODT-a preuranjena, crnogorsko društvo postalo suviše tolerantno na govor mržnje

Pravnik Veselin Radulović, reagujući na odluku ODT-a u slučaju izjave Marka Kovačevića, kaže da je donešena preuranjeno. Podsjeća da je izjava Kovačevića samo jedna u nizu uvredljviih izjava te da je crnogorsko društvo postalo suviše tolerantno na govor mržnje.

Podsjetimo, nakon što su iz Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću odgovorili na pitanja M portala u vezi sa objavom predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića i rekli da iz nadležnosti tog tužilaštva nema elemenata krivičnog djela za koje bi se Kovačević gonio po službenoj dužnosti, redakcija tog portala uputila je pitanja Višem državnom na koja su odgovorili da će oni kao nadležno tužilaštvo, preispitati da li ima elemenata krivičnog djela.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević komentarisao je dešavanja na sjednici Skupštine na Cetinju, gdje je došlo do verbalnog sukoba pojedinih poslanika koalicije Za budućnost Crne Gore i poslanika DPS-a Oskara Hutera.

"Nekako lijepo stoji predsjedniku Skupštine Crne Gore ova zgrada Zetske banovine. I nekako je normalno da Švabama to smeta", napisao je Kovačević.

Pravnik Veselin Radulović kaže za Antenu M da je izjava Kovačevića samo jedna u nizu njegovih uvredljivih izjava.

"Ja mislim da u tim radnjama ima nekih elemenata i govora mržnje, ima elemenata izazivanja nacionalne vjerske ili druge mržnje i netrpeljivosti, što bi trebalo da bude predmet interesovanja državnog tužilaštva. Evo vidjeli smo, odluka osnovnog državnog tužilaštva, je takva kakva jeste, po mom mišljenju, jeste sporna. Ne kažem da takav zaključak nije ispravan, ali mislim da je preuranjan. Mislim da je suviše bilo tih pojava koje su nadležne institucije tolerisale", kaže Radulović.

Dodaje da je nažalost crnogorsko društvo suviše postalo tolerantno na govor mržnje, kao i na značajne oblike i nasilja.

"To posebno nije dobro kada dolazi od strane javnih funkcionera koji bi trebalo da se posebno uzdržavaju i da šalju primjer građanima kako se treba ponašati. Međutim, iz ovakvih slučajeva, kao što je ovaj slučaj sa gospodinom Kovačevićem, upravo se pokazuje da oni građanima šalju poruku kako se ne treba ponašati i šalju jednu opasnu poruku", dodaje Radulović.

Radulović se nada da će Više državno tužilaštvo postupiti kako treba te da će pravilno primijeniti zakon.

"Nažalost, imali smo dosta slučajeva gdje je, opet kažem, tolerisano kršenje zakona od strane javnih funkcionera. Nije postojala nikakva vrsta odgovornosti prekršajne, krivične, pa čak ni one političke odgovornosti koju bi trebali političari da snose. Nadam se da će Više tužilaštvo pažljivo razmotrati ovaj slučaj i da će donijeti odluku koju će prije svega poslati poruku ne samo gospodinu Kovačeviću, već i svima drugima da nije dopustivo davati takve izjave, da nije dopustivo ponašati se na način koji se može tumačiti kao raspirivanje mržnje, koji se može tumačiti kao govor mržnje i koji se može tumačiti kao posticanje na nasilje", zaključio je Radulović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.