Popularizacija podvodne baštine

Popularizacija podvodne baštine

Laboratorija za arheologiju pomorstva širi WRECKS4ALL viziju na Južni Jadran

Laboratorija za arheologiju pomorstva dobila je finansijsku podršku za projekat WRECKS4ALL 2.0, koji će se realizovati pod nazivom „Kapitalizacija prenošenjem na nove teritorije WRECKS4ALL modela za zaštitu podvodnog nasljeđa kroz njegovu digitalizaciju i valorizaciju kao nove turističke ponude“. Podrška je stigla preko programa IPA South Adriatic.

Projekat će se realizovati tokom 2024. godine kroz konferencije, B2B sastanke, kurs podvodne arheologije i digitalizacije podvodne kulturne baštine u Crnoj Gori, Albaniji i Italiji.

Laboratrija za arheologiju pomorstva, Pomorskog fakulteta Kotor, Univerziteta Crne Gore će, kao vodeći partner, prenijeti iskustva i modele dobre prakse razvijene kroz raniji WRECKS4ALL projekat na države i regije južnog Jadrana pomoću partnerskog konzorcijuma koji čine opština Vlora iz Albanije, Univerzitet Salento iz Pulja regije i opština Kampomarino iz Molise regije iz Italije. Totalna vrijednost projekta je 187,096.68 eura. WRECKS4ALL 2.0 projekat će trajati godinu.

- Laboratorija za arheologiju pomorstva je, zahvaljujući kapacitetima razvijenim kroz WRECKS4ALL projekat tokom 2023. godine, nastavila sa izgradnjom kapaciteta za dokumentovanje i popularizaciju podvodne kulturne baštine Crne Gore – navodi se u saopštenju.

Iz laboratorije su podsjetili da je podvodna kulturna baština važan resurs ronilačkog turizma čiji razvoj direktno donosi društveno-ekonomske benefite primorskim zajednicama. Njena atraktivnost, kulturna i istorijska vrijednost doprinosi regionalnoj kulturnoj koheziji i prekograničnoj saradnji.

Takođe su podsjetili da je WRECKS4ALL projekat postavio nove regionalne standarde dostupnosti podvodnog kulturnog nasljeđa kroz digitalizaciju i podsticanje razvoja ronilačkog turizma.

- Primjenom digitalnih tehnologija u WRECKS4ALL sobama virtuelne realnosti i WRECKS4ALL aplikacijom za mobilne uređaje, projekat je učinio podvodnu kulturnu baštinu Jadrana dostupnu svakom čovjeku. Prepoznat je kao jedan od najuspješnijih projekata kofinansiranih od strane Evropske unije na IPA Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora 2014–2020. programu. Uspješnom implementacijom projekta Univerzitet Crne Gore je osnovao Laboratoriju za arheologiju pomorstva kao podršku održivosti rezultata i njihove dalje nadgradnje – navodi se u saopštenju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.