Osmomartovski marš u Podgorici: Šetnja za pravdu koja nije samo obećana, već ostvarena

Osmomartovski marš u Podgorici: Šetnja za pravdu koja nije samo obećana, već ostvarena

Osmomartovski marš, pod sloganom Vrijeme je za pravdu, koji organizuje Centar za ženska prava (CŽP), počeo je u podne na Trgu nezavisnosti u Podgorici.

U maršu učestvuju aktivisti za prava žena i svi koji podržavaju pravdu i ravnopravnost.

po2

Likovna umjetnica i aktivistkinja Tanja Markuš kaže da se suprotstavljaju nepravdama. 

- Petnaest žena smo izgubili za pet godina. Izostaje pravda. Pitam se da li su velike riječi izgubile smisao, da li je ovo utopija koja živi samo u umjetnosti - istakla je ona.

Ovaj dan i marš su, kako je rekla, simboli njihove borbe.

- Važno je da podijelimo vrijednosti za koje se borimo i da svi imamo snage da se odupremo mraku - poručila je Markuš.

po3

FOTO: Dalila Mustafić

Izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Marina Vujačić kaže da danas nema boljeg mjesta od onog na kojem se dešava Osmomartovski marš, a na koje treba da bude neko u Crnoj Gori.

po4

FOTO: Nada Đurđevac

- Okupljeni smo da istaknemo snagu. Neke od nas nijesu doživljene kao žene - rekla je ona.

Negoduje što se u društvu spočitava ženama, osobama sa invaliditetom da ne mogu biti partnerke i majke.

- Nemojmo dopuštiti da društvene norme i stereotipi definišu našu vrijednost. Vrijedne smo i značajne baš onakve kakve jesmo - rekla je Vujačić.

po5

FOTO: Mara Babović

Ona je poručila datreba da se oblikuje svijet gdje će se žena osjetiti slobodnom i voljenom.

Aktivistkinja i studentkinja Sara Jovanović kaže da je pravda ljudsko pravo, dizanje glasa, borba, solidarnost i da svima mora biti dostupna.

Iz Asocijacije Spektra Marija Jovanović ističe da joj često djeluje da je uzalud truditi se, ali da se, ipak, za pravdu vrijedi boriti.

- Pomislila sam na prećutna silovanja, na Šejlu Bakiju, na glad, na siromaštvo, na Ukrajinu, na Palestinu, na genocid, đe ja tačno živim. Ono što je nama pravda njima više ništa ne znači i zamalo sam odustala. Svi možemo da pronađemo hrabrost da nastavimo da se borimo i onda kada se osjećamo beznadežno - rekla je ona.

po6

FOTO: Nada Đurđevac

Sa glavnog gradskog trga, marš je nastavljen ulicom Slobode, bulevarom Petra Cetinjskog, do mosta Blaža Jovanovića, a zatim ulicom Stanka Dragojevića i Bokeškom do Trga nezavisnosti.

- Naša misija je jasna – marširamo složno ka budućnosti u kojoj pravda nije samo obećana, već ostvarena, ka svijetu u kojem ravnopravnost nije san, već realnost u kojoj svi živimo - kazali su ranije iz CŽP-a.

Iz CŽP-a su rekli da su se generacije žena borile i nastavljaju da se bore za zakone koji bi trebalo da kazne i suzbiju neravnopravnost i diskriminaciju i, prije svega, zaštite osnovno pravo na život.

po7

FOTO: Nada Đurđevac

Iz te NVO pozvali su institucije da djeluju u skladu sa svojom svrhom, da pokažu integritet, odgovornost i posvećenost svakom članu društva bez diskriminacije, marginalizacije ili minimiziranja.

po8

FOTO: Dalila Mustafić

- Marširamo složno ka budućnosti u kojoj je pravda dostupna svima, ka svijetu u kojem ne sanjamo, već živimo ravnopravnost - naveli su iz CŽP.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.