Znate li zašto je običaj da se na Dan žena poklanja karanfil?
"SIMBOL PRAVA GLASA"

ZANIMLJIVOSTI

Znate li zašto je običaj da se na Dan žena poklanja karanfil?

Iako mnogi ovo cvijeće izbjegavaju posljednjih godina, postoji razlog zašto je baš taj cvijet simbol Dana žena.

Karanfili imaju bitnu povezanost s 8. martom i ako želite ženama čestitati na tome što su se izborile za svoja prava poklonićete im karanfil.

Na prvom Međunarodnom danu žena 1911. godine, žene su izašle na ulice s crvenim karanfilima. Karanfil je bio simbol prava glasa. Crveni karanfil predstavlja simbol jednakosti, piše City Magazine.

Osim toga, karanfil kao cvijet ima razna značenja i simboliku:

Ljubav i strast: Karanfili su često povezani s ljubavlju i strasti. Crveni karanfili simbolizuju duboku ljubav i strast prema nekome.

Poštovanje i divljenje: Karanfili se mogu dati kao izraz poštovanja i divljenja prema nekome, posebno u kontekstu poštovanja prema starijim osobama ili autoritetima.

Sreća i radost: Ovi cvjetovi mogu biti simbol sreće, radosti i optimizma, pogotovo kada se daju kao dar u veselim prilikama poput rođendana ili proslava.

Osvježenje i ohrabrenje: Karanfili mogu poslužiti kao simbol osvježenja i ohrabrenja u teškim vremenima.

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.