Izdaju prostor zbog zarade, ne odlučuju ko će biti izvođači
Foto: Dragan Mijatović

Izdaju prostor zbog zarade, ne odlučuju ko će biti izvođači

Vodeći računa o načinima kako da iskoriste sopstvene resurse, a u cilju ostvarivanja dodatnih prihoda, novi menadžment gradskog preduzeća Sportski objekti d. o. o. Podgorica odlučio je da se nakon duže pauze ponovno izdaje dvorana Sportskog centra ,,Morača“ za održavanje koncerata.

Takođe, napravili su i cjenovnik za reklame na objektima kojima gazduju, planirali postavljanje LED displeja i utvrdili cjenovnik za brendiranje svojih objekata, za što očekuju saglasnost Skupštine glavnog grada.

Dok Skupština ne usvoji cjenovnik specijalno za izdavanje dvorane SC ,,Morača“, za sada je izdaju kao i za sportske manifestacije, ali je za koncerte neophodno više vremena pa će i njihov prihod biti veći. Prvi od najavljenih koncerata zakazan je za 19. april, kada će nastupiti popularna srpska pjevačica Aleksandra Prijović, a već su zakupljeni i termini za nastupe Dragane Mirković i Lepe Brene. ,,Sportski objekti“ iznajmljuju prostor, dok o tome ko će u njemu nastupiti odlučuje organizator. Direktor ,,Sportskih objekata“ Aleksandar Vučković podsjeća da je Zlatan Stipišić Džiboni nedavno nastupao u Skoplju i iskazuje želju da ovaj poznati hrvatski pop pjevač i kantautor uskoro gostuje i u SC ,,Morača“ ,,ne bi li malo parirao zvijezdama narodne muzike koje su već zakupile termine“.

RESURSI
Vučković ističe da se ranije, prije promjene menadžmenta u „Sportskim objektima“, nije vodilo računa o načinima kako preduzeće da iskoristi sopstvene resurse, nego se 100 odsto oslanjalo na budžet iz Glavnog grada.

- Kako smo mi Društvo sa ograničenom odgovornošću, naša obaveza je da postupamo kao „dobri domaćini“ i to je naš moto u svakom pogledu, počev od termina koje izdajemo sportskim klubovima, reprezentacijama, društvima ili pojedincima, pa do načina da se prihodovanjem sredstava rastereti budžet Glavnog grada - poručuje Vučković.

Kako dodaje, neke od tih stavki gdje mogu da obezbijede dio sredstava koja im nedostaju za normalno funkcionisanje svakako su koncerti, sajmovi, seminari... „Sportski objekti“, ističe on, upravljaju sa sedam vrlo prestižnih i funkcionalnih objekata u kojima se mogu, osim sportskih, održavati i mnoge druge manifestacije različitog karaktera.

- Naravno, u svemu tome moramo voditi računa da je naš prioritet pružanje usluga sportu, te da sve ostalo moramo uklapati sa tim. Jedna od stavki, koja nam može donijeti značajan prihod, su koncerti koji su nekada bili zaštitni znak Sportskog centra „Morača“ i Stadiona malih sportova, a ne treba zaboraviti ni da je Zdravko Čolić sedamdesetih godina prošlog vijeka održao legendarni koncert na našem gradskom stadionu – poručuje Vučković, uz podsjećanje da je prva grupa koja je gostovala u Sportskom centru ,,Morača“, poslije rata na prostorima bivše Jugoslavije, bila „Hari Mata Hari“, te da je to bio sjajan događaj nakon kojeg dvadesetak godina nijesu organizovani koncerti.

CJENOVNIK
Direktor ,,Sportskih objekata“ kaže da ,,dok Skupština glavnog grada ne usvoji cjenovnik specijalno za tu namjenu, dvoranu Sportskog centra ′Morača′ izdajemo kao i za sportske manifestacije, samo je za koncerte neophodno više vremena, pa će i naš prihod biti veći“.

- Za neke koncerte treba više, a za neke manje vremena za pripremu, neki muzičari prave probe dan pred koncert tako da sve mora da bude spremno već tada i upravo od toga zavisi i cijena izdavanja. Recimo, za koncert regionalne zvijezde Aleksandre Prijović, koja puni dvorane širom bivše Jugoslavije i to po više puta, već je rasprodat prvi termin 19. aprila, pa je sklopljen ugovor i za dan kasnije. S obzirom na to da će se bina postavljati 18. aprila, ,,Sportski objekti“ će inkasirati dvadestak hiljada eura - objašnjava Vučković.

Navodi da je interesovanje za koncerte ogromno, što nije ništa novo u odnosu na region.

- Nedavno je, recimo, Zlatan Stipišić Džiboni bio u Skoplju, lično bih volio da uskoro gostuje i kod nas, ne bi li malo „parirao“ zvijezdama narodne muzike koje su već zakupile termine u „Morači“, poput Dragane Mirković i Lepe Brene. Do kraja godine rezervisani su i plaćeni još neki datumi, a kako moramo dobro da vodimo računa o našim sportskim klubovima i njihovim terminima za utakmice i treninge, nema još mnogo slobodnog prostora. Naš je cilj da od koncerata godišnje prihodujemo oko sto hiljada eura, što bi nam znatno olakšalo poslovanje, a za to će nam biti potrebno sedam-osam termina. To je optimalno zbog ostalih manifestacija u Sportskom centru, svakako nećemo dozvoliti da se klubovima na bilo koji način poremeti uobičajeni ritam - poručuje naš sagovornik, uz napomenu da je kapacitet dvorane SC ,,Morača“ za ove namjene (sa parterom) za oko šest hiljada posjetilaca

Direktor Sportskih objekata kaže da ne biraju oni organizatore koncerata, već da organizatori biraju njih.

- Uslov je da potpišu ugovor sa nama i istovremeno uplate avans za zakup dvorane. Imena organizatora nam ne znače puno, a što se tiče eventualne štete, u ugovorima stoji da svaka šteta pada na teret organizatora manifestacije - objašnjava Vučković.

Naglašava da će puno pažnje posvetiti marketingu, jer to može da im donese značajna sredstva potrebna za funkcionisanje „Sportskih objekata“.

- Napravili smo cjenovnik za reklame na našim objektima, planirali smo postavljanje LED displeja i poprilično smo poodmakli u toj namjeri, a utvrdili smo i cjenovnik za brendiranje naših objekata, kao što se to radi u regionu i Evropi. Za to nam je, naravno, potrebna saglasnost Skupštine glavnog grada i već smo uputili zahtjev. Budžetom za 2024. godinu opredijeljeno nam je milion eura za javnu funkciju, koliko i prethodnih godina, plus sredstva za opremu i investiciono održavanje, a svaki prihod koji ostvarimo putem sopstvenih djelatnosti, nama će olakšati i rasteretiti budžet glavnog grada. S obzirom na to da je samo za struju, vodu i obezbjeđenje, kada sam postavljen za v. d. direktora, dug iznosio blizu 300.000 eura, te da nam toliko nedostaje za normalno funkcionisanje, bio bih prezadovoljan da od ovih marketinških aktivnosti i koncerata nadoknadimo taj iznos - zaključuje direktor Sportskih objekata Aleksandar Vučković.

Dodatne prihode planiraju i od izdavanja Stadiona malih sportova i igrališta u Njegoševom parku
Menadžment Sportskih objekata d. o. o. Podgorica planira da za organizovanje koncerata i sličnih aktivnosti izdaje i Stadion malih sportova pod Goricom, kao i igralište u Njegoševom parku.

- Planirali smo da „oživimo“ i Stadion malih sportova, ali potrebno nam je da objekat bude što prije priključen na vodovodno-kanalizacionu mrežu, kako bi što prije dobio upotrebnu dozvolu. Na potezu je Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice, jer ona treba da privede kraju radove koji nijesu završeni kada je objekat renoviran. Cilj nam je da ga valorizujemo, baš kao što nam je isti cilj i sa košarkaškim igralištem u Njegoševom parku. Tamo smo nedavno upisali i uknjižili objekat koji je postojao više desetina godina, a nikome nije padalo na pamet da to uradi. Sada kada smo sve završili i kada smo stvorili uslove da sam sebe može da „izdržava“, ima zainteresovanih da preuzmu objekat koji niko nije želio kada je donosio gubitak i koji na papirima nije ni postojao - poručuje Aleksandar Vučković.

Izvor Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.