Niko ne formira vlast u Beogradu, sledi raspisivanje novih izbora

Niko ne formira vlast u Beogradu, sledi raspisivanje novih izbora

Rok je istekao, Beograd i dalje ostaje bez vlasti.

Nijedna od lista, koje su prešle cenzus na decembarskim izborima, nije sakupila dovoljno odbornika da izabere gradonačelnika, pa sada počinje da teče rok za raspisivanje novih izbora.

Ni treći pokušaj konstituisanja gradske skupštine nije uspio jer u sali nije bio dovoljan broj odbornika, pa će glavnim gradom Srbije i dalje upravljati Privremeni organ.

„Konstatujem da u sali trenutno ne postoji kvorum za održavanje sjednice... Ja vam se zahvaljujem i sada sledi ono što sam rekao - izbori", rekao je na početku kratkog zasedanja najstariji odbornik Toma Fila.

Nove izbore za beogradsku skupštinu raspisuje predsednik Skupštine Srbije i to mora učiniti u roku od mjesec dana, do 3. aprila.

Međutim, iako je od decembarskih izbora prošlo gotovo tri mjeseca, Srpska napredna stranka, koja ima većinu u republičkom parlamentu, nije ni predložila prvog čovjeka zakonodavnog doma pa izbore formalno trenutno nema ko da raspiše.

Od datuma raspisivanja do dana održavanja izbora mora da prođe između 45 i 60 dana, pa se glasanje može očekivati najranije krajem aprila, a najkasnije do sredine jula.

Šta je tajna Nestorovićevog uspeha: od medicine, preko numerologije do politike
Zašto su važni izbori u Beogradu
Opozicija pokušala da zauzme Skupštinu grada Beograda, povređeni i policajci i demonstranti

Zašto nije uspjela postizborna matematika?

Srbija protiv nasilja bi, da je napravila postizborni dogovor, zajedno sa još jednom opozicionom listom, koalicijom Nada koja je dobila sedam mandata, imala ukupno 50 odbornika.

Presudna je mogla da bude odluka koalicije „Mi - Glas iz naroda" koju je predvodio doktor Branimir Nestorović, neočekivani dobitnik beogradskih izbora, jer je osvojila šest mandata, a u međuvremenu se i raspala.

nestor23

Ipak, Nestorović, najistaknutiji predstavnik pokreta „Mi - Glas iz naroda" u više navrata je ponovio da ne žele u koalicije sa jednima ili drugima.

Prema podacima izbornih organa, na decembarskim izborima lista SNS je osvojila 49 mandata, a opoziciona lista Srbija protiv nasilja 43 odbornička mesta od ukupno 110.

Opozicione stranke i dalje protestuju, optužujući vlast za prekrajanje rezultata, dok iz vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) te kritike odbacuju.

Zajedno sa Socijalističkom partijom Srbije, dosadašnjim koalicionim partnerom, koja je osvojila pet mandata, SNS bi imala 54 odbornika i nedostaju im još dva za tijesnu većinu.

vecina

„Formiranje većine nikad niko nije dovodio u pitanje, upravo ne oni koji su nas dan nakon izbora optužili da ćemo ući u nekakve nelegalne, nelegitimne, nekredibilne radnje", rekao je Aleksandar Šapić, kandidat SNS za gradonačelnika Beograda.

Više o tome ko je Nestorović i njegova koalicija pročitajte u posebnom tekstu.

Opozicioni blok Srbija protiv nasilja organizovao je proteste u Beogradu, tvrdeći da je bilo mnogo nepravilnosti.

Izvor:BBC Srbija

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.