Bogdanović na Savjetu Socijalističke internacionale: DPS djeluje kao državno odgovorna opozicija

Bogdanović na Savjetu Socijalističke internacionale: DPS djeluje kao državno odgovorna opozicija

Generalni sekretar Demokratske partije socijalista Aleksandar Bogdanović učestvovao je na Savjetu Socijalističke internacionale koji se održava u Madridu.

Bogdanović je govorio na temu izazova u očuvanju međunarodnog mira, u okviru čega je poseban fokus napravio na aktuelne procese na Zapadnom Balkanu i Crnoj Gori.

Pred brojnim predstavnicima i delegatima Savjeta Socijalističke internacionale, kojim je predsjedavao Pedro Sančez, predsjednik SI i španski premijer, Bogdanović je upoznao sa okolnostima u regionu, i u Crnoj Gori koja je u prethodnom periodu bila na udaru uticaja autoritativnih režima trećih strana koje su diktirale institucionalni i politički kurs u Crnoj Gori.

Dodajući da je Demokratska partija socijalista u prethodnom periodu djelovala i djeluje kao državno odgovorna opozicija, braneći sa nezavidne pozicije vrijednosti i dostignuća savremene Crne Gore, Bogdanović je ukazao na značaj kontinuirane pažnje međunarodnih partnera, posebno u kontekstu geopolitičkih previranja.

“Danas smo svi svjedoci da je strategija Putina da destabilizuje proces evropeizacije Zapadnog Balakana, između ostalog kroz lažne vijesti, dezinformisanje i uticaj na izborne procese kroz finansiranje svojih proksija. Svi moramo biti oprezni zbog toga a pitanje evropske perspektive država Zapadnog Balkana mora biti u fokusu svih aktera”, ocjenio je Bogdanović i dodao da partije koje baštine socijaldemokratske vrijednosti moraju ostati odlučne u odbrani građanske, inkluzivne, multietničke i evropske demokratije.

Na marginama Savjeta Bogdanović je u odvojenim susretima razgovarao sa predsjednikom Pedrom Sančezom, Eerom Heinaluomom počasnim predsjednikom SI, Franciskom Andreom, internacionalnim sekretarom Socijalističke partije Portugala i potpredsjednikom Partije evropskih socijalista, Lisom Gasi, zamjenicom ministra vanjskih poslova Kosova, Jan Sulon, predsjednikom Partije evropskih socijalnih demokrata Moldavije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.