RASKOL U PES-u: Utabane staze Ćinćur i Pejović – Odlazi li i Dragović za Milatovićem?

RASKOL U PES-u: Utabane staze Ćinćur i Pejović – Odlazi li i Dragović za Milatovićem?

Konačni rasplet tenzija koje su mjesecima unazad ble prisutne u Pokretu Evropa sad, dobile su epilog jučerašnjom ostavkom predsjednika države Jakova Milatovića na sve partijske funkcije. Ovakav očekivani rasplet situacije u PES-u mogao bi da prouzrokuje veliku političku krizu unutar aktuelne parlamentarne većine, koja bi mogla da utiče i na opstanak i rad 44. Vlade Crne Gore.

Ostavka Jakova Milatovića na sve partijske funkcije u Pokretu Evropa sad donijela je nove turbulencije na crnogorskoj političkoj sceni i jasan je epilog tinjajućeg sukoba unutar te partije, pogotovo na relaciji između njega i premijera Milojka Spajića.

Trvenja unutar Pokreta Evropa sad su u samom startu na čistinu izvukla ko drži stranu Milatoviću, a ko Spajiću, pa su tako poslanice Jevrosima Pejović i Radinka Ćinćur od početka se jasno odredile i u Parlamentu definitivno predstavljale Milatovićevu struju.

Samim tim jasno je i da će one u parlamentu biti njegove poslanice i glasati za njegove interese u odsustvu zvanične partije aktulenog predsjednika Crne Gore.

No, osim njih dvije pravo je pitanje ko će još iz redova PES-a preći u Milatovićev tabor.

Prema nekim spekulacijama poslanik Darko Dragović bi mogao biti taj treći koji bi prešao u Milatovićevu partiju. Sa njim i sa poslanicama Pejović i Ćinćur PES bi izgubio tri poslanika što bi svakako bio ozbiljan udarac za njih.

Sukob unutar PES-a u posljednje vrijeme je sve više bio otvoren i donosioci odluka u toj partiji, Milatović pogotovo, su skinuli rukavice i krenuli u očigledniji sukob.

Njegovo konstatno miješanje u rad Vlade bilo je više nego očigledno, iako predsjednik države po Ustavu nema ovlaštenja po kojima se Milatović miješao u odluke Vlade.

Već nakon izbora bilo je jasno da Milatović se neće zadovoljiti funkcijom predsjednika države koja je po Ustavu više protokolarna, pa je tokom postizbornih pregovora na svaki mogući način pokušavao da utiče na ishod istih.

Na ovaj način Milatović se trudio da ne ostane na političkim marginama unutar PES-a i da zadrži kakav takav unutarpartijski uticaj.

Podnijevši ostavku na sve funkcije u PES-u Milatović je otvorio sebi novi politički put čime je defitinivno uspio da nanese štetu partiji čiji je do juče bio član i zamjenik predsjednika.

Ono što se se i poslije izbora govorkalo sada već dobija jasne obrise.

Milatović će svoju političku budučnost tražiti u nekoj drugoj partiji koju će vjerovatno sam osnovati i sa nekim drugim političkim akterima.

Iako je Milatović u svom objašnjenju zašto podnosi ostavku PES- ostavio blizu svog srca rekavši da zbog svih dostignuća, PES će ostati ,,važan dio“ njega jer su „zajedno ispisivali istoriju demokratskih promjena u zemlji“, iz te partije nisu časili časa pa su mu odmah odgvovorili i time do kraja ogolili potpuni razlazi sukob unutar njihovih redova.

”Odavno je primjetna namjera Jakova Milatovića da opstruira rad 44. Vlade Crne Gore i PES-a, što je kulminiralo današnjim Tviter napuštanjem partije”, poručili su u Pokretu „Evropa sad“.

Sa novim zemljotresom na političkoj sceni polako se dobijaju obrisi sa kim bi Milatović mogao da gradi buduću politiku.

Sa od ranije izraženom podrškom SNP-a, bliskošću sa Abazovićem i Demokratama postaje jasno da će rad 44.Vlade biti otežan, ako ne i nemoguć.

Trzavice i sporenja oko sektora bezbjednosti između premijera i Demokrata, koji u posljednje vrijeme se pretvaraju u otvoreni sukob između pojedinih ministara na sjednicama Vlade, dovešće do dodatne zavisnosti Spajićeve većine od ZBCG i Andrije Mandića, čime do sad ”stabilna” većina može dovesti do skorih prijevremenih parlamentarnih izbora.

Izvor:Standard

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.