Ukrajinska vojska za tri dana srušila šest ruskih
(Foto: Guliver)

Ukrajinska vojska za tri dana srušila šest ruskih "suhoja"

Ukrajinska vojska je u posljednja tri dana srušila čak šest ruskih borbenih aviona.

"Ruski avioni nastavljaju da padaju", pohvalilo se ukrajinsko ministarstvo odbrane.

Ukrajina tvrdi da se među srušenim avionima nalaze četiri borbena aviona "suhoj" Su-34 i dva aviona "suhoj" Su-35.

Su-34 su najbolji supersonični napadački avioni ruskih vazdušnih snaga. U posljednje vrijeme oni uglavnom lete u misijama za podršku – brzo dolećući do linije fronte i bacajući precizne bombe KAB s udaljenosti od 40 kilometara, a prate ih avioni Su-35.

Ukrajinci su prva tri aviona srušili u subotu, 90 kilometara istočno od Avdijivke, dok su se avioni navodno pripremali za bombardovanje ukrajinskih trupa koje su se povlačile iz ruševina grada.

Ukrajinska vojska tvrdi da su četvrti Suhoj srušili u nedjelju, a još dva u ponedjeljak, iznad Azovskog mora na jugu.

Moguće je, možda čak i vjerovatno, da su za svih šest rušenja odgovorni američki protivvazdušni sistemi Patriot. Ukrajinske vazdušne snage jedan sistem su poslale u Kijev, i po jedan na jug i sjever.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.