Dvadeset šest članica EU zatražilo momentalnu humanitarnu pauzu

Dvadeset šest članica EU zatražilo momentalnu humanitarnu pauzu

Dvadeset šest od dvadeset sedam zemalja članica Evropske unije zatražilo je danas "momentalnu humanitarnu pauzu" u borbama u Gazi, u trenutku kada vojska Izraela kaže da sprema ofanzivu na jugu te palestinske teritorije, rekao je šef evropske diplomatija Žozep Borelj.

Jedina zemlja koja na sastanku ministara spoljnih poslova EU nije podržala taj zahtjev je Mađarska.

Zahtjev znači "prekid borbi" kako bi se potom omogućio trajni prekid vatre, objasnio je Borelj na konferenciji za novinare poslije sastanka.

Zemlje EU, među kojima nije Mađarska, rekle su da su "veoma zabrinute" zbog mogućnosti ofanzive u Rafi na jugu pojasa Gaze, dodao je Borelj.

Situacija u Gazi je katastrofalna i mogla bi biti "još gora", ako Izrael ostane pri svojoj želji da izvede ofanzivu, dodao je on.

Tih 26 evropskih država traži od Izraela da ne pokreće vojnu akciju u Rafi, rekao je belgijski ministar spoljnih poslova Hadža Lahbib na društvenoj mreži Iks.

Upitan o odbijanju Mađarske da se pridruži zahtjevu Borelj je odbio da komentariše, ističući, međutim, da EU, ako namjerava da "igra ulogu" u regionu, to neće moći da uradi ako nije "ujedinjena".

Evropljani su veoma podijeljeni oko sukoba između Izraela i Hamasa. Neke zemlje, uključujući Mađarsku, ističu pravo Izraela da se brani, dok druge, poput Španije i Irske, pozivaju na hitan prekid vatre kako bi se stalo na kraj nasilju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.