Đeljošaj predlaže uvođenje radne nedjelje tokom sezone

Đeljošaj predlaže uvođenje radne nedjelje tokom sezone

U cilju dodatne zaštite prava zaposlenih, uvedena je obaveza trgovca da zaposlenom koji obavlja rad nedeljom u skladu sa izuzecima omogući da kao dan sedmičnog odmora koristi prvu narednu subotu

Ministarstvo ekonomskog razvoja pokrenulo je izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini kojima je planirano da se ponovo uvede radnu nedjelju tokom sezone, potvrdio je portalu RTCG resorni ministar Nik Đeljošaj.

U Nacrtu akona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini, u članu 5 dodat je novi član 35b kojim su uvedena dodatna izuzeća od zabrane obavljanja djelatnosti trgovine na veliko i trgovina na malo nedjeljom.

Kako se navodi, trgovina na veliko i trgovina na malo moći će se obavljati nedjeljom u periodu od 1. juna do 31. avgusta i 1. decembra do 31. januara od 7 do 15 časova ili 15 do 23 časa, a u prodajnim objektima smještenim u okviru trgovačkih centara od 10 do 18 časova.

- Trgovci će biti u mogućnosti da trgovinu na veliko i/ili trgovinu na malo obavljaju samo u jednom prodajnom objektu na teritoriji pojedine (jedne) jedinice lokalne samouprave. Takođe biće u obavezi da nadležni inspekcijski organ obavijeste u kom će prodajnom objektu obavljati trgovinu, kao i u kom vremenu, najkasnije 15 dana prije početka obavljanja trgovine. Takođe propisana mogućnost da trgovac u slučaju nastupanja izuzetnih okolnosti koje direktno prouzrukuju nemogućnost obavljanja trgovine u objektu koji je bio prvobitno određen, mogu promijeniti taj prodajni objekat o čemu su dužni da obavijeste nadležni inspekcijski organ bez odlaganja, a najkasnije tri dana nakon nastupanja navedenih okolnosti - navodi se u Nacrtu Zakona.

U cilju dodatne zaštite prava zaposlenih, uvedena je obaveza trgovca da zaposlenom koji obavlja rad nedeljom u skladu sa izuzecima iz člana 35a i ovog člana, omogući da kao dan sedmičnog odmora koristi prvu narednu subotu.

Izvor:Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.