Borelj: EU nastavlja da pomaže Ukrajini, nikada nije dosta kad se ratuje

Borelj: EU nastavlja da pomaže Ukrajini, nikada nije dosta kad se ratuje

Borelj, visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bivši španski političar i diplomata, rekao je da će „doći, doći“ govoreći o preko potrebnim dodatnim isporukama municije za Ukrajinu

Žozef Borelj, prvi diplomata Evropske unije, rekao je da je 27-člani blok obezbijedio "kontinuiran protok" pomoći Ukrajini u njenoj gotovo dvogodišnjoj borbi protiv ruske invazije, ali je priznao da u ratu "toga nikad nije dosta" i da će se pomoć – posebno u obliku topničkih granata – nastaviti slati u Kijev.

U intervjuu 18. februara za Radio Slobodna Evropa, Borelj je rekao da je EU prošle godine pružila 28 milijardi eura pomoći Ukrajini, a do sada je ove godine izdvojila 20 milijardi eura pomoći, prenosi RSE.

- Moramo učiniti više, znam. Nikada nije dosta kad se ratuje. Nikada nije dovoljno - rekao je.

- Ali nemojte mi reći da ne činimo [dovoljno] svaki dan. Radimo puno. [Postoji] kontinuirani protok, vrlo intenzivan protok naše municije koji ide u Ukrajinu. Imamo moju ličnu obavezu i [predanost] država članica da nastavimo snabdijevanje. Ukrajina treba više. Ukrajini treba više -dodao je.

Borelj, visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bivši španski političar i diplomata, rekao je da će „doći, doći“ govoreći o preko potrebnim dodatnim isporukama municije za Ukrajinu, posebno obećanih topničkih granata.

- Mi proizvodimo. Povećali smo kapacitet naše proizvodnje 40 odsto. Četrdeset posto više - rekao je Borelj.

Izvor:Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.