Nema konkretnih dokaza o krađi humanitarne pomoći UN
(Foto: Guliver)

Nema konkretnih dokaza o krađi humanitarne pomoći UN

Izrael nije iznio konkretne dokaze da Hamas preusmjerava humanitarnu pomoć UN čiju su bezbjednu raspodelu "praktično onemogućila" izraelska ciljana ubistva policijskih komandanata Gaze koji su je čuvali, saopštio je američki zvaničnik.

Specijalni izaslanik SAD za humanitarna pitanja na Bliskom istoku Dejvid Saterfild je naveo da je posle izraelskih napada iz vazduha u Gazi obustavljena policijska pratnje humanitarnih konvoja koje sve više napadaju bande.

On je rekao da su bezakonje i redovni protesti Izraelaca koji se na graničnim prelazima protive isporuci pomoći Gazi, poremetili dostavljanje humanitarne pomoći.

Stanovnici Rafe kažu da je postalo uobičajeno da grupe djece i tinejdžera pokušavaju da zaustave i pokradu kamione dok ulaze u Gazu.

Policija je u petak otvorila vatru na masu koja je napala jedan kamion na prelazu Rafa sa Egiptom i jedna osoba je poginula.

Saterfild je rekao da izraelski zvaničnici nijesu predstavili "konkretne dokaze o preusmeravanju ili krađi" pomoći UN, što su UN demantovale.

Izrael je u više navrata tvrdio da Hamas preusmjerava pomoć, uključujući gorivo, nakon što ono uđe u Gazu, što je tvrdnja koju su demantovale humanitarne agencije UN.

Izraelski zvaničnici kažu da će proširiti svoju kopnenu borbu na Rafu, opisujući ga kao posljednje značajno uporište Hamasovih boraca. Izrael je rekao da će razviti plan za evakuaciju civila prije invazije na taj grad.

U ratu Izraela i palestinskog Hamasa, izazvanog napadom Hamasa na Izrael 7. oktobra, poginulo je preko 28.000 Palestinaca, prema ministarstvu zdravlja Gaze kojom upravlja Hamas.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.