Ruske vlasti saopštile uzrok smrti Navaljnog
Izvor: EPA-EFE

Ruske vlasti saopštile uzrok smrti Navaljnog

Zatvorska kolonija u kojoj je izdržavao kaznu ruski opozicionar i najglasniji kritičar predsjednika Vladimira Putina, Aleksej Navaljni, rekla je njegovoj majki da je on umro od "sindroma iznenadne smrti", kazao je član tima Navaljnog Ivan Ždanov.

Ždanov je na mreži X objavio da porodica Navaljnog čeka da preuzme tijelo.

Tim Navaljnog tvrdi da je on ubijen i optužuje ruske vlasti da su zadržale njegovo tijelo da bi „prikrile tragove“.

Ruski istražitelji rekli su da tijelo Navaljnog neće biti predato porodici sve dok ne bude završena istraga, prema portparolki opozicionara Kiri Jarmiš.

Ona je ranije rekla da porodica ne zna gdje se nalazi njegovo tijelo.

Prvobitno im je zatvorska uprava rekla da je njegovo tijelo u mrtvačnici u gradiću Salehardu, nedaleko od zatvora u kojem je bio, ali kada su majka i advokat Navaljnog došli tamo, mrtvačnica je bila zatvorena.

Jarmiš je potom na mreži X napisala da je kaznena kolonija oboje „uvjerila“ da je tijelo Navaljnog tamo.

„Advokat je pozvao broj telefona koji se nalazio na vratima. Rečeno mu je da je sedmi koji danas zove. Aleksejevo tijelo nije u mrtvačnici“, rečeno je.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.