"ODLUKA NA JESEN! MOGUĆ SUKOB VELIKIH SILA ILI PAD NATO PAKTA?!" Miletić tvrdi: Rusi se spremaju za to, OVAJ događaj će presuditi

Nakon skoro dvije godine sukoba u Ukrajini, svijet svjedoči produbljivanju zategnutih odnosa između velikih sila, Amerike i Rusije.

Dejan Miletić, iz Centra za proučavanje globalizacije, gostovao je u emisiji Puls Srbije gde je analizirao trenutnu situaciju na globalnom nivou.

"Pokidane kumunikacije između SAD i Rusije"

- Između Amerike i Rusije su pokidane komunikacije. Još od Obame je to krenulo, kidanje tih relacija, odnosno kreiranje dodatnog nepovjerenja. Kada vi jednom nešto što dogovorite ne realizujete ili ga drugačije primjenite i ne korigujete taj stav, onda se to gubi polako. Pokazalo se da Tramp ima instrumentre da obnovi tu komunikaciju. Intervju Takera Karlsona je i išao u tom smjeru. On je neposredni saradnik Trampa, neki ga pominju kao mogućeg podpredsjednika. Možete zamisliti kada čovek na tom nivou ima pristup Putinu. Kada su Šolc i Makron dolazili, Putin bi ih stavio na 20 metara stopa, a onda se gledaju durbinima da se vide - rekao je Miletić i dodao:

- Sada dok gledamo taj intervju, možemo da konstatujemo da tu nije bila ideja same sadržine intervjua. To smo manje više svi znali, ali jeste trenutak u kome se intervju pojavljuje kada su dve strane na maksimalnim udaljenostima, kada nema te komunikacije. Onda je Karson napravio tu vezu koja će trajati u slučaju pobjede Trampa kao važan most u komunikaciji. Nezavisno od svih onih oficijalnih kanala, ovakvih, onakvih, Tramp će iskoristiti Karlsona da pošalje određenu poruku, da primi direktno poruku mimo onih administrativnih kanala. Što je vrlo značajno za situaciju u kojoj može da bude Tramp jer će onda te moguće opstrukcije unutar sistema uspjevati da prevaziđe i da napravi način da zatvori konflikt. Tramp je to i najavio kao jedan od važnih elemenata svoje spoljne politike. Rusi se takođe spremaju za taj ishod, i oni vide u tome šansu za neke svoje interese.

"Pobjedom Bajdena na izborima moguć globalni sukob"

- U slučaju ostanka Bajdenove administracije, ja se zaista pribojavam da je tu moguće da dođe do nekog globalnog sukoba. Direktnog sukoba velikih sila - tvrdi Miletić.

Izvor:Kurir

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.