Bajden upozorio Netanjahua da ne počinje napad na Rafu bez plana za zaštitu civila

Bajden upozorio Netanjahua da ne počinje napad na Rafu bez plana za zaštitu civila

Američki predsjednik Džozef Bajden ponovio je u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom svoje protivljenje izraelskoj vojnoj operaciji u Rafi, ako nije osigurana bezbjednost civila.

Kako je kasno sinoć saopštila Bijela kuća, Bajden je "ponovio svoj stav da vojna operacija ne bi trebalo da se odvija bez pouzdanog i izvodljivog plana koji će osigurati bezbjednost civila u Rafi", gradu na jugu pojasa Gaze, gdje su Palestinci našli utočište bježeći od sukoba.

Prema podacima Ujedinjnih nacija, u Rafi se nalazi oko 1,4 miliona ljudi.

Netanjahu je najavio veliku operaciju u Rafi kako bi uništio palestinski pokret Hamas, na vlasti u Pojasu Gaze i koji je 7. oktobra napao Izrael, poslije čega je uslijedila izraelska vojna operacija u Pojasu Gaze.

Izraelski premijer je ranije rekao da će njegova vojska omogućiti civilima da napuste zonu sukoba, ali nije objasnio gdje bi Palestinci mogli da odu.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.