Mo­skva upo­zo­ra­va Za­pad da ne di­ra za­mr­znu­tu imo­vi­nu Ru­si­je

Mo­skva upo­zo­ra­va Za­pad da ne di­ra za­mr­znu­tu imo­vi­nu Ru­si­je

Za­pad bi tre­ba­lo do­bro da raz­mi­sli u slu­ča­ju da po­ku­ša da se za­du­žu­je u ko­rist Ukra­ji­ne na ra­čun za­mr­znu­tih ru­skih sred­sta­va, u ukup­noj vrijed­no­sti od oko 300 mi­li­jar­di do­la­ra (260 mi­li­jar­di eura, od ko­jih oko 210 mi­li­jar­di u Evro­pi), upo­zo­rio je ju­če port­pa­rol Kre­mlja Dmi­trij Pe­skov.

- To bi bi­lo ile­gal­no i vo­di­lo bi vi­še­go­di­šnjem par­ni­če­nju, bu­du­ći da bi Mo­skva ta­kvu ak­ci­ju ospo­ra­va­la pred su­do­vi­ma - pre­nio je Roj­ters iz­ja­vu Pe­sko­va.

Ovo upo­zo­re­nje Kre­mlja uslije­di­lo je na­kon što je lon­don­ski „Faj­nen­šal tajms” u su­bo­tu ob­ja­vio tekst o pla­nu G7 da za­mr­znu­te ru­ske pa­re ko­ri­sti kao „ko­la­te­ral” za bu­du­će za­du­ži­va­nje ra­di po­mo­ći ob­no­vi i iz­grad­nji Ukra­ji­ne.

- Još ne zna­mo ko­li­ko ova­kva pu­bli­ka­ci­ja od­go­va­ra re­al­no­sti. Po­sto­ji li stvar­no ta­kav plan? Tre­ba sa­če­ka­ti zva­nič­no sa­op­šte­nje. Zna­mo da čak i naj­o­zbilj­ni­ji me­di­ji, na­ža­lost, svje­sno ili ne­svje­sno pra­ve do­sta gre­ša­ka - do­dao je ju­če Pe­skov.

Ame­rič­ka ad­mi­ni­stra­ci­ja već je po­tvr­di­la da sa sa­ve­zni­ci­ma i part­ne­ri­ma vo­di in­ten­ziv­ne pre­go­vo­re o mo­guć­no­sti kon­fi­sko­va­nja ru­skog dr­žav­nog nov­ca ko­ji se za­te­kao na Za­pa­du prije iz­bi­ja­nja su­ko­ba u Ukra­ji­ni. U me­đu­vre­me­nu, Fran­cu­ska, Nje­mač­ka i Ita­li­ja iz­ra­zi­le su skep­su pre­ma ta­kvom po­te­zu bez pre­se­da­na, upo­zo­ra­va­ju­ći na ne­iz­vje­sne prav­ne i dru­ge mo­gu­će po­sle­di­ce.

- Uko­li­ko bi do­šlo do kon­fi­ska­ci­je ru­skog nov­ca za­mr­znu­tog na Za­pa­du, on­da bi sred­stva stra­nih in­ve­sti­to­ra po­lo­že­na na spe­ci­jal­nim, ta­ko­zva­nim Ce-ra­ču­ni­ma u Ru­si­ji, mo­gla da sna­đe ista sud­bi­na - pre­nio je Roj­ters u de­cem­bru, po­zi­va­ju­ći se na „po­je­di­ne ru­ske zva­nič­ni­ke”.

Ko­li­ko je nov­ca sa Za­pa­da na Ce ra­ču­ni­ma u Ru­si­ji, iz­gle­da ni­je sa­svim ja­sno, ali „ru­ski zva­nič­ni­ci na­vo­de da je ta su­ma upo­re­di­va s onih 300 mi­li­jar­di do­la­ra za­mr­znu­te ru­ske ak­ti­ve na Za­pa­du”, na­ve­la je bri­tan­ska agen­ci­ja.

- Ako ne­što na­še bu­de kon­fi­sko­va­no, vi­dje­će­mo šta će­mo mi kon­fi­sko­va­ti. I to će­mo smje­sta ura­di­ti - na­ja­vio je ta­da Pe­skov, da bi ju­če upo­zo­rio da „oni ko­ji do­no­se od­lu­ke o ta­kvim po­te­zi­ma mo­ra­ju bi­ti svje­sni ne­mi­nov­no­sti ova­kvih po­sle­di­ca. Pra­ti­mo raz­voj, ve­o­ma pa­žlji­vo”.

Ka­kva je da­lja sud­bi­na ba­sno­slov­nog nov­ca Ru­si­je za­mr­znu­tog na Za­pa­du, kao i pro­fi­ta ko­je la­vov­ski dio tih pa­ra ostva­ru­je, ne­iz­vje­sno je, uz na­ja­ve da će G7 o to­me od­lu­či­va­ti u ve­o­ma bli­skoj bu­duć­no­sti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.