Krivična prijava SDT-u protiv Gorana Jankovića: Vatrogasce u Tursku slao mimo zakona

Krivična prijava SDT-u protiv Gorana Jankovića: Vatrogasce u Tursku slao mimo zakona

Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu, zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja protiv Gorana Jankovića, bišeg komandira Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada Podgorica podnijele su gradonačelnica Podgorice Olivera Injac i sekretarka za lokalnu samoupravu i saradnju sa civilnim društvom Glavnog grada Slađana Anđušić

Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu, zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja protiv Gorana Jankovića, bišeg komandira Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada Podgorica podnijele su gradonačelnica Podgorice Olivera Injac i sekretarka za lokalnu samoupravu i saradnju sa civilnim društvom Glavnog grada Slađana Anđušić. U krivičnoj prijavi navedeno je 45 stavki, svaka je ponaosob obrazložena, o sumnjama da Janković nije poštovao zakon. Prijava je adresirana na Vladimira Novovića, glavnog specijalnog tužioca.

U prijavi se sumnja u zakonitost slanja pripadnika Službe zaštite i spašavanja prilikom zemljotresa koji je pogodio Tursku i navodi koji sve propisi nijesu ispoštovani.

- Služba zaštite i spašavanja Podgorice čiji je on bio komandr postupila je suprotno odredbama Zakona o zaštiti i spašavaju i Zakona o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore i međunarodnim snagama i učešću pripadnika operativne jedinice za zaštitu i spašavanje, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu prilikom slanja pripadnika Službe zaštite i spasavanja za vrijeme razornog zemljotresa koji je pogodio Tursku. Služba zaštite i spašavanja Glavnog grada Podgorice je samoinicijativno, bez prethodnog konsultovanja Direktorata za vanredne situacije i odluke Vlade Crne Gore poslala svoje pripadnike zaobilazeći pritom ustaljenu međunarodnu praksu kao i nacionalnu proceduru pogotovo u dijelu koji se odnosi na neispunjavanje osnovnog preduslova vezanog za obuke na temu traganja i spašavanja iz ruševvina svih pripadnika ove službe koji su pošli u Tursku, iako im je Miodrag Bešović, v.d, generalnog direktora Direktorata za vanredne situacije MUP-a, ukazao na odredbe zakona i upozorio ih na kršenje zakona - navedeno je u krivičnoj prijavi.

1904109

SLAĐANA ANĐUŠIĆ I OLIVERA INJAC

U prijavi se ističe da je prilikom povratka iz Turske nestala oprema zašta imaju službenu zabilješku.

- Samo tri pripadnika Službe zaštite i spašavanja od tima od 18 vatrogasaca - spasilaca i administrativnih radnika prošla je obuku na temu traganje i spašavanje iz zemljotresa čime je Janković postupio suproto članovu 7 i 8 Zakona o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore i međunarodnim snagama i učešću pripadnika operativne jedinice za zaštitu i spašavanje, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu - stoji u prijavi.

TURSKA VATROGASCI CG

 
-SLUŽBA ZAŠTITE I SPAŠAVANJA GLAVNOG GRADA

U prijavi je navedeno niz sumnji u zloupotrebe materijalnih i finansijskih sredstava službe.

U prijavi Olivere Injac i Slađane Anđušić upućenoj Vladimiru Novoviću, glavnom specijalnom tužiocu, obuhvaćeno je i postupanje službe kojom je Janković rukovodio na dan parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020. godine.

- Sačinio je prijavu broj 3074/1 od 30. 08. 2020. godine u 16:28 časova na osnovu e-maila od 30.08.2020. godine koji mu je upućen dana 28.08.2020. godine sa privatnog gmail naloga [email protected] na e-mail adrese Službi zaštite i spašavanja Podgorica i gdje mu je upućen zahtjev za pripravnost za dan 30.08.2020. godine, nedelja od 16:00 (dan parlamentarnih izbora), i da je u slučaju potrebe za intervencijom potrebno pokriti sledeće pozicije: dva specijalizovana vozila stacionirati u Karađorđevu ulicu, na potezu ulaz u zgradu Vlade Crne Gore, UO "Muštuluk" (nekadašnji "Bis"), a dva specijalizovana vozila stacionirati u Njegoševoj ulici izmneđu zgrade Ustavnog suda i zgrade Skupštine Crne Gore. Prijavom broj 3071/1 Služba zaštite i spoašavanja je umjesto ečtiri posade obezbijedila sedam sa 17 članova posade bez zahtjeva opd strane pošiljaoca e-maila koji je sporan kako zbog prekoračenja naloga tako i u smislu nedostatka službene komunikacije - navedeno je u krivičnoj prijavi.

Goran Janković kaže da će se odazvati pozivu nadležnih organa.

- Prvi put čujem za krivičnu prijavu, pa ne mogu da se izjasnim pošto nijesam upoznat sa sadržinom. Što se tiče događaja koje pominjete od 30. avgusta to je već istraživano i odbačeno - rekao je Janković.

Izvor:Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.