Rješenje Vlade prije odluke Ustavnog suda

Rješenje Vlade prije odluke Ustavnog suda

Pavličić razriješena, Peković nova zastupnica pred Evropskim sudom za ljudska prava

Vlada Crne Gore razriješila je Valentinu Pavličić sa funkcije zastupnice pred Evropskim sudom za ljudska prava, a na tu poziciju postavila sutkinju Osnovnog suda u Podgorici Katarinu Peković, potvrđeno je nezvanično portalu Pobjeda iz Vlade.

Ova odluka usvojena je na današnjoj sjednici Vlade, iako Ustavni sud još nije dono odluku u predmetu o ocjeni ustavnosti izmjena Uredbe o zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, kojima je mandat zastupnika ograničen na najviše dva puta po četiri godine.

Podsjećamo, Vlada je krajem decembra prošle godine usvojila izmjenu Uredbe kojom je uveden konkurs za izbor zastupnika, a njegov mandat ograničen na najviše dva puta po četiri godine.

Ministarstvo pravde je 11. januara objavilo oglas za prijavu kandidata za zastupnika i zamjenika zastupnika.

Shodno Uredbi, Pavličić, kojoj je mandat počeo 23. septembra 2015. godine, obavlja tu dužnost dok se u postupku novouvedenog javnog poziva ne izabere novi predstavnik Crne Gore.

Ustavni sud je 23. januara odlučio da prioritetno razmotri izmjene ove Uredbe. Iz Akcije za ljudska prava (HRA) pozvali su ranije Vladu da odustane od, kako su kazali, donošenja neustavnih propisa koji bi omogućili smjenu nepoželjnih državnih službenika.

- Ministarstvo pravde je krajem decembra prošle godine predložilo, a Vlada ekspresno usvojila, izmjenu Uredbe o zastupniku države pred Evropskim sudom za ljudska prava, kojom je broj mandata zastupnika ograničila na najviše dva. Pored toga, u prelaznim i završnim odredbama Uredbe je predviđeno i da aktuelnoj zastupnici države pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, Valentini Pavličić, prestane započeti treći mandat danom izbora novog zastupnika na osnovu konkursa (čl. 16a, st. 2) - koji je već raspisan i traje do 26. 1. 2024. godine - saopšteno je tada iz HRA.

U HRA kažu da je ovakva prelazna i završna odredbaprotivna članu 147 Ustava Crne Gore, koji ne predviđa da podzakonski akti mogu imati povratno dejstvo, kakvo je tom odredbom propisano.

- Drugim riječima, neustavno je propisano da zastupnici prestaje započeti treći mandat - ističu u toj organizaciji.

Jedini načini da joj mandat prestane u skladu s Ustavom, propisani su, pojašnjavaju u HRA, u članovima 7 Uredbe, u poglavlju “Imenovanje i razrješenje”, i to su: ostavka, ispunjenje uslova za starosnu penziju, prestanak državljanstva i osuda na bezuslovnu kaznu zatvora.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.