Deblokada pravosuđa uspjela, Brisel čeka rezultate

Deblokada pravosuđa uspjela, Brisel čeka rezultate

Crnogorski parlament izabrao je u subotu Milorada Markovića za vrhovnog državnog tužioca (VDT) i tako prekinuo višegodišnje v.d. stanje u toj oblasti koje je kritikovala i Evropska unija (EU).

Markovića, jednog od tri kandidata za VDT-a, podržao je 61 poslanik, a za izbor u drugom krugu glasanja bila je potrebna tropetinska većina, odnosno podršaka 49 poslanika u 81-članom parlamentu. Na tajnom glasanju u Skupštini glasalo je ukupno 74 poslanika.

Milorad Marković je magistar pravnih nauka sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti vladavine prava – ljudskih prava, pravosuđa, krivičnog prava i oduzimanja imovinske koristi. Radio je na Pravnom fakultetu i kao ekspert/konsultant na projektima EU, Savjeta Evrope, OEBS-a, UNDP-a…

Pored Milorada Markovića kandidati za Vrhovnog državnog tužioca bile su Maja Jovanović koja je u dva polugodišnja mandata bila vršilac dužnosti VDT-a, ali koja u prvom krugu glasanja 21. decembra nije dobila potrebnu većinu za izbor na funkciju VDT-a. Za Maju Jovanović danas nije glasao niko od poslanika.

Na glasačkom listiću za izbor Vrhovnog državnog tužioca bila je i sutkinja Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša koju je podržala opoziciona Demokratska partija socijalista. Suzana Mugoša je, između ostalih, donijela i prvostepenu presudu u slučaju “državni udar”, u kom su optuženi lideri koalicije “Za budućnost Crne Gore” Andrija Mandić i Milan Knežević. Za izbor Suzane Mugoše za VDT-a glasalo je 13 poslanika.

Vrhovno državno tužilaštvo bilo je u V.D. stanju skoro pet godina, kada je dugogodišnjem VDT-u Ivici Stankoviću istekao mandat.

Iz Brisela su konstantno stizale poruke da je izbor VDT-a neophodan kako bi se sprovele reforme pravosuđa, nakon niza hapšenja i procesuiranja nekih od dugogodišnjih čelnika sudstva i tužilaštva, koji ukazuju na povezanost dijela pravosuđa sa organizovanim kriminalom .

Poslanici Pokreta Evropa sad podržali su izbor Milorada Markovića za VDT. Šef poslaničkog kluba PES-a Vasilije Čarapić rekao je da je obaveza poslanika da se prekine stanje vršioca dužnosti, te da se za VDT-a izabere čovjek koji će tu funkciju obavlja u punom kapacitetu.

“Impresionirani smo Markovićevim planom rada koji je dostavio u prijavi, da nema mrlje u karijeri, dobro je što ispunjava uslove da bude VDT, a da je prošao ispod radara. Radi se o čovjeku koji je nezavisan i samostlana, koji može da se nosi s nekim pritiscima koji dolaze sa strane. Uvjereni smo da je dobar VDT”, kazao je Čarapić obrazlažući podršku Markoviću.

Lider DNP-a, koja je dio koaicije “Za budućnost Crne Gore, Milan Knežević kazao je da će ta stranka “uslovno podržati Markovića, uz očekivanje da će pokrenuti procesuiranje osoba odgovornih za namještanje afere “državni udar”, ali i aktera afera sa Skaj aplikacije”.

“Očekujemo da nezavisno i nepristrasno učestvuje u borbi za prevlast u bezbjedonosnom sektoru. Nismo mi blokirali pravosuđe prethodnih godina, već određeni tužioci koji bi trebalo da budu procesuirani. Očekujem da Marković učestvuje u tom procesu”, kazao je Knežević i dodao:

“Da smo birali papu prije bismo ga izabrali. Ovo nije marginalna pozicija, niti relativizujuća, da bi se doživljavala kao evropski štrik kad dođe neko od ambasadora i kaže da su važni štrikovi. VDT u Crnoj Gori ima faraonske nadležnosti”, naveo je Knežević tokom diskusije u Skupštini.

Poslanik najjače opzicione stranke, DPS, Andrija Nikolić kazao je da se “ta stranka nikad nije miješala u rad pravosudnih organa” i dodao da kandidatkinja Suzana Mugoša ima podršku te stranke.

“Dolazi iz pravosuđa, tu je provela cijelu kariijeru i Crnoj Gori baš treba tužilac sa iskustvom. Mi nemamo prigovor na profesionalnin bekgraund Markovića, poznajem ga, sarađivali smo na Fakultetu političkih nauka, ali naša je odluka da podržimo Mugošu”, rekao je Nikolić u Skupštini.

Poslanik GP URA Filip Adžić kazao je da će oni podržati Markovića.

“Šteta što na čelu VDT nije žena, ali ako je to izbor većine, mi to prihvatamo. Nadamo se da će Marković iz fioka izvaditi stare predmete koji se odnose na zloupotrebe i kriminal u tužilaštvu i među funkcionerima nekih partija. Nadamo se da Crna Gora ovim ne dobija samo jedan štrik, već da se pravi istinski iskorak”, poručio je Adžić.

Poslanik opozicionog SD-a Nikola Zirojević saopštio je, tokom skupštinske rasprave, da će ta partija podržati Milorada Markovića za VDT-a i dodao:

“Pred nama je važno pitanje kada govorimo o evropskom putu Crne Gore i reformama koje smo dužni da sprovedemo i ovdje smo imali odsustvo dijaloga. Bojim se da smo i pitanje VDT-a sveli na političku trgovinu”, naveo je Zirojević.

Podršku Miloradu Markoviću za izbor Vrhovnog državnog tužioca dala je i Bošnjačka stranka. Poslanik te partije Amer Smailović kazao je da “u procesu izbora VDT-a politička volja ima značajnu i presudnu ulogu”, porućujući da će “rezultati doći isključivo ako VDT pokaže punu nezavisnost i efikasnost”.

“Zbog deblokade ove institucije BS će podržati izbor Markovića za VDT. Očekujem da ispuni sve što je obećao: da će procesuiranje ratnih zločina biti njegovo strateško opredjeljenje u radu, da će se založiti za model koji će obezbijediti učešće pripadnika manje brojnih naroda u tužilačkoj organizaciji”, naveo je Smailović.

Poslanik Nikola Camaj kazao je da Albanski forum podržava kandidata Milorada Markovića i dodao da “od novog VDT-a očekuje da se procesuiraju svi slučajevi nasilja nad albanskim narodom, a koji su se desili po nacionalnoj osnovi”.

Novoizabrani VDT Milorad Marković ranije je, na saslušanju pred nadležniim skupštinskim odborom, kazao da je spreman da “preispita postupanje tužilačke organizacije u bilo kom predmetu za koji postoje interesovanje javnosti i bilo kakve indicije”.

On je, takođe, poručio da će procesuiranje svih ratnih zločina biti njegovo lično, ali i strateško opredjeljenje Državnog tužilaštva.

Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori pozdravila je izbora VDT-a u Skupštini Crne Gore, pozivajući sve političke aktere da nastave da “konstruktivno sarađuju iznad partijskih stavova u cilju brzog sprovođenja ključnih reformi iz evropske agende”.

“Da bi iskoristila aktuelni zamah politike proširenja i napredovala u pristupnim pregovorima sa EU, Crna Gora treba da nastavi da prioritetno sprovodi reforme u oblasti vladavine prava kako bi ispunila privremena mjerila u poglavljima 23 i 24 u najkraćem mogućem vremenskom okviru. Reformski prioriteti su detaljno predstavljeni u Godišnjem izvještaju o Crnoj Gori za 2023. godinu, koji treba da služi kao putokaz vlastima u narednom periodu. Trajanje procesa pristupanja zasnovanog na zaslugama u potpunosti je u rukama Crne Gore”, naveli su u sapštenju iz Delegacije EU.

Premijer Crne Gore Milojko Spajić čestitao je Miloradu Markoviću koji je glasovima 61 poslanika izabran za Vrhovnog državnog tužioca.

“Nevjerovatnih 75 odsto parlamenta, 61 poslanik i poslanica, ostavili su danas političke razlike po strani u cilju ostvarenja vladavine prava. To je najveća pobjeda građanske Crne Gore i pokazatelj društveno-političkog sazrijevanja, stoga čestitam parlamentu. Na današnji dan nije samo izabran VDT već je data šansa evropskoj budućnosti Crne Gore. U ime Vlade Crne Gore i svoje lično čestitam gospodinu Miloradu Markoviću i želim uspjeh na ovom odgovornom poslu”, poručio je Spajić u objavi na Tviteru.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je, povodom izbora Milorada Markovića za VDT-a da je “današnji dan značajan za Crnu Goru i izgradnju demokratskih institucija”

“Širokim konsenzusom u parlamentu izabran je vrhovni državni tužilac, nakon skoro pet godina v.d. stanja.Time je učinjen ključni korak u jačanju vladavine prava i sprovođenju pravde u Crnoj Gori, ali i dokazana sposobnost naše zemlje da prevaziđe podjele u ime zajedničkog javnog dobra”, naveo je Milatović

On je kazao da je izbor VDT-a “iskorak ka daljem jačanju pravosudnog sistema, odlučnijoj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i u krajnjem uspostavljanju pravednijeg društva”.

“Ovim dokazujemo posvećenost demokratskim principima i evropskim standardima koje ističem od početka svog mandata, kako bi u najkraćem roku postali dio evropske porodice i prva naredna članica EU. Napredujemo snažno, sa uvjerenjem u bolju budućnost, ujedinjeni u našim evropskim težnjama i ciljevima. Naš cilj je jasno definisan: snažna, stabilna i demokratska Crna Gora, utemeljena na vladavini prava i pravdi”, kazao je Milatović na društvenoj mreži X.

Izvor:Standard

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.