Stomatolog može otkriti da li imate dijabetes
Shutterstock

Stomatolog može otkriti da li imate dijabetes

Vaša usta mogu da otkriju mnogo o vašem cjelokupnom zdravlju, čak mogu da ukažu i na rizik od dijabetesa. Dr Vivian Roknian, stomatolog, otkrila je da vaš zubar može da otkrije mnogo o vašem zdravlju samo gledanjem u vašu usnu duplju. Ona je opisala tri znaka koji mogu da ukažu na dijabetes.

Pukotine na jeziku

Prvi znak upozorenja može da se pojavi na vašem jeziku u vidu pukotina, objasnile je doktorka, piše Express.

Ona je dodala da je jednom prilikom pacijent rekao da je uvijek žedan i kada je pogledala njegov jezik vidjela je pukotine.

Stalno ste žedni iako pijete dosta vode

Možda je jedan od najpoznatijih simptoma dijabetesa polidipsija, zbog koje ste veoma žedni uprkos tome što pijete mnogo tečnosti, objasnila je doktorka.

Dok svi s vremena na vrijeme ožedne, Diabetes.co.uk napominje da ako osjećate da vam je grlo stalno suvo ili vam je žeđ jača nego obično i nastavlja se čak i nakon što ste popili tečnost, to može biti znak dijabetesa.

Ovaj simptom često prati privremena ili dugotrajna suvoća usta.

Crvene desni

Poslednji znak koji se može primijetiti u ustima su crvene desni. Stomatolog je objasnio da čak mogu da počnu da krvare kada ih dodirnete.

Izvor Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.